Граждани отново излязоха на протест срещу споразумението между ЕС и

...
Граждани отново излязоха на протест срещу споразумението между ЕС и
Коментари Харесай

Пореден протест пред парламента срещу СЕТА

Граждани още веднъж излязоха на митинг против съглашението сред Европейски Съюз и Канада , известно още като СЕТА, съобщи БГНЕС.

Малко след 14:30 часа се бяха събрали двайсетина души, които опънаха транспаранти към паметника на Цар Освободител. Въпреки малобройната бройка на протестиращите, полиция беше оградила постройката на Народното събрание. До прекъсване на придвижването не се стигна.
 СЕТА митинг БГНЕС
Демонстрантите се оповестиха срещу интернационалния търговски контракт и Закона за обществените услуги. Един от съорганизаторите на митинга Людмила Дукова сподели пред публицистите, че стачкуват от 2019 година.

„ Това, което ни накара да протестираме против СЕТА, е че беше върнат ненадейно - без никой да знае, че ръководителят на Народното събрание ще включи в дневния ред законопроекта. Беше гласуван незабавно, без разискване, макар че години наред имаше митинги по обособени проблеми, касаещи СЕТА “, изясни тя.
 СЕТА митинг БГНЕС
За нас родителите най-страшното е, че българските политици сега гледат единствено розово и не вникват в детайлите. Доказателство за това е, че Министерски съвет е дал своя вот СЕТА неприсъствено. Толкова са се интересували, толкоз са разбирали защо става дума, добавя дамата.

Дукова отбелязва още, че е недоволна от обстоятелството, че Народното събрание в пленарна зала е дал своя вот противоречивото съглашение „ автоматизирано, просто, тъй като е казано да се гласоподава “ . На икономическа комисия всичко е завършило с едно съвещание без да се чуе мнението на външните хора.
 СЕТА митинг БГНЕС
Протестиращите са безапелационни, че съглашението ще засегне редица области като опазване на здравето и обществената грижа . “Това значи,че един път приватизирани тези области, повече не могат да бъдат върнати към страната. Големите корпорации ще могат да спасят парите си в бизнес, който в никакъв случай не секва “.
 СЕТА митинг БГНЕС
Дукова показва като образец, че СЕТА дава големи права на огромните корпорации посредством арбитражния съд, който могат да съдят страната, само че не и страната тях. Там фирмите могат да предявяват искания за пропуснати вероятни изгоди, а не за осъществени облаги след тяхна активност. Казано по различен метод – даже да няма нещо действително, една корпорация постоянно може да осъди страната.
И не на последно място протестиращата е недоволна от това, че СЕТА планува всеки законопроект преди да се одобри от Народното събрание, да бъде координиран със всички страни, утвърдили съглашението.

Припомняме, че депутатите ратифицира на първо четене СЕТА на 30 януари.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР