Граждани отново блокираха за близо два часа тази вечер международния

...
Граждани отново блокираха за близо два часа тази вечер международния
Коментари Харесай

Протест край Смолян: Блокираха международен път заради свлачището край Тикале

Граждани още веднъж блокираха за близо два часа довечера интернационалния път Смолян - Средногорци - Мадан, в региона на свлачището край Тикале. Недоволството на  родопчани е обвързвано с темповете, с които се работи по почистване на скалните маси, поради което се постанова да се употребяват обходни направления, като единият от тях е особено изработен, само че е много стръмен и стеснен. Хората желаят ден по-скоро да бъде пуснат основният път, с цел да се спре с обикалянето. 
 
За разлика от първия митинг, когато една от главните тези бе, че свлачището, което затвори пътя при започване на март се е успокоило и не е интензивно, точно през днешния ден то още веднъж подсети за себе си и какъв брой е рисково, като затвори още веднъж и двете пътни платна.
 
Въпреки това протестиращите упорстват да се работи непрекъснато по казуса, с цел да бъде пуснат пътя още веднъж, като показват недоумението си от миналите пет месеца и осъществените действия по укрепването му, които съгласно тях са минимални. Според едни от най-активните протестиращи Рамзи Ходжов от с. Катраница, в тази ситуация страната „ спи “ и нищо неправи по казуса:
 
„ За цели пет месеца те не можаха да реагират, в случай че това е злополучие, то аз съм трамвай. Как е допустимо това, охлювите отидоха до Гърция и се върнаха, а те не могат да докарат един екскаватор да оправят казуса. Питам се аз, нашият необут на автомагистралите по кое време ще ни прати и на нас, да ни отпуши една артерия. Плащаме винетка единствено за въпросните три километра, на никое място другаде не вървя, а в този момент и тях ми орязаха “, разяснява Ходжов.
 свлачище митинг
Според Веселин Аучев от Подвис, този митинг е бил плануван още по-рано, само че са дали опция на институциите да се провеждат.-->
 
„ Видяхме, че почнаха да работят и през днешния ден отново паднаха камъни “, разяснява Аучев.
 
Според него, хората не са склонни да чакат периодите, които са оповестени за средата на септември, само че сега са сложени в обстановка, в която нямат избор.
 
„ Пет месеца бездействаха, в този момент започнаха да работят. Тук постоянно ще си падат камъни. Тези мрежи, които възнамеряват да сложат е безумство, няма да устоят. Най-добрия варят е да се направят  на стъпала, да се циментира. Така се прави и в чужбина “, безапелационен е Подвис.
 свлачище митинг
Росица Куцова от с. Ряка бе безапелационна, че в тази ситуация не става въпрос за политически митинг.
 
„ Как пътя за Рилския манастир бе разчистен за един ден, а тука месеци наред не е оправен терена. Ако те пътуват по това мъчно трасе, или техните дечица, несъмнено доста бързо щяха да намерят пари и метод да го оправят “, разяснява Куцова.
 
Докато течеше митинга, поради който се получиха километрични опашки от коли и в двете направления потегли ново свлачище на отсрещния скат, където се намира база на локална компания, която се занимава с пътно строителство. Падналите камъни и дървета оголиха магистрален тръбопровод, който свързва околните обитаеми места с питейна вода и при възможна повреда ще остави хиляди без вода.
 свлачище митинг
Родопчани бяха безапелационни, че ще продължат с митингите и показаха недоволството си от отсъствието на локалната власт, като съгласно тях те са имали обещанието на регионалния шеф на Смолян Недялко Славов, че той на 1 август още веднъж ще бъде там, при тях.
 
По-рано денем на партиен брифинг, Славов на заложен въпрос за упования развой отговори, че не знае за подобен и че се работи по въпроса, като обещаният период от тях да се пусне придвижването по пътя за всички моторни средства си остава 15 септември и това ще бъде спазено.
 
Половин час след началото на митинга, от пресцентъра на регионална администрация Смолян, разпространиха известие на Агенция „ Пътна Инфраструктура “, съгласно което алпинисти построяват анкерната система над срутището край Тикале на пътя Смолян - Мадан.
 
„ Днес работата им беше инспектирана от инж. Михаил Рашков, шеф на дирекция „ Поддържане на пътната инфраструктура “ в АПИ. Работата на алпинистите обаче е затруднена от продължаващите и през днешния ден дъждове в района. Монтирането на анкерите е наложителен детайл от дейностите, които би трябвало да бъдат изпълнени преди слагането на високоякостната мрежа, с която да се укрепи скатът. Очаква се, в случай че времето се усъвършенства и дъждовете спрат, до 30 дни да стартира и монтирането на мрежата “, се споделя още  в известието
 
От АПИ са безапелационни, че задачата е до 15 септември да завършат укрепителните действия и придвижването да бъде пуснато по едното платно на второкласния път.
 
„ От падналите проливни дъждове в района срутищният развой се задействал още веднъж и са взети спомагателни ограничения за обезопасяването на пътя. За запазване живота и здравето на жителите е неразрешено прекосяването, както на коли, по този начин и на пешеходци в региона на срутището “, оповестяват от Пътната организация.
 
Първият митинг на родопчани бе преди две седмици и се заканиха да продължат с митингите, до момента в който не се отвори пътя.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР