Граждани, неправителствени организации, държавни институции, водният концесионер и комисията за

...
Граждани, неправителствени организации, държавни институции, водният концесионер и комисията за
Коментари Харесай

Манолова разкритикува новата проектонаредба за водата - пак имало допълнителна такса

Граждани, неправителствени организации, държавни институции, водният концесионер и комисията за енергийно и водно контролиране разискаха с омбудсмана Мая Манолова по какъв начин да се реши казусът с начисляването на разход вода " общо ползване " в сгради-етажна благосъстоятелност, съобщи БГНЕС.
Причина за полемиката са тъжби на консуматори, които се оплакват от проблемите, произлизащи от Наредба № 4 от 14 септември 2004 година на Министерство на регионалното развитие за изискванията и реда за присъединение на потребителите и за прилагане на водоснабдителните и канализационните системи. Друга причина стана въпросът с бл. 200 в столичния квартал " Красно село ", където жителите му получиха сметки сред 1500 и 3000 лева
" Проблемът на хората е така наречен включване на " общо ползване ". Има нарастване на броя на жалбите през всяка последваща година. През 2017 г жалбите са се нараснали двойно спрямо 2015 година От над 450 - 195 тъжби се отнасят за разхода " общо ползване ". За първите 8 месеца на тази година са постъпили 313 тъжби, от които 142, касаят този проблем ", съобщи Манолова.
Манолова акцентира, че до 26 октомври тече публично разискване на проектонаредбата за за изискванията и реда за присъединение на потребителите и за прилагане на водоснабдителните и канализационните системи, само че все пак, съгласно омбудсмана, тя и в новия си вид не взема решение противоречивите точки от сегашната.
" Моята оценка като омбудсман е, че по този начин препоръчаната разпоредба няма да реши проблемите на жителите. Там не се взема решение главният проблем – справедливостта за образуване на сметката за вода, тъй като не се обезпечава баланс сред интереса на жителите и ВиК сдруженията. По-скоро новите текстове са в интерес на ВиК операторите. На процедура още веднъж ще се начислява спомагателна сума за общо ползване. Променя се единствено методът на преразпределение на водата. Продължава порочната процедура нито жителите, нито етажните собствености да могат да подписват самостоятелен контракт с ВиК сдруженията, а да се работи с обществено оповестени общи условия, които са оповестени на страниците на водните оператори”, разяснява омбудсманът.
Тя добави още, че във връзка с разпределението още веднъж липсва факторът правдивост и посочи, че няма по какъв начин по равно да се дели изразходваното от петчелнно семейство и самотно живеещ човек в гарсониера. Според нея в наредбата има и текстове, които дават причина за лобизъм и акцентира, че това касае частта, в която е заложено обезпечаването на уреди за отдалечено отчитане. Омбудсманът акцентира, че това е първият опит от 14 години насам на Министерството на районното развиване и благоустройството въпреки всичко да направи опит да поправя наредбата, тъй че тя да работи в полза на жителите.
Зам.-регионалният министър Малина Крумова, която участва на полемиката, акцентира, че занапред стартира публичното разискване и чакаме предложенията на жителите, с които текстовете да бъдат усъвършенствани.
" По отношение на общото ползване би трябвало да имаме поради, че ВиК операторите дават отговор за поддръжката на обществената инфраструктура – тъкмо това ясно сме регламентирали в новата разпоредба. Трябва да се прави ясна разлика сред нея и частните собствености. Този проблем не произтича от общото ползване. Във образуването на цената на водата влиза и поддръжката на инфраструктурата”, съобщи Крумова и добави, че поддръжката на всички системи на територията на етажните собствености са обвързване на потребителите . Зам.-министърът беше безапелационна и във връзка с това, че не може един притежател да заплаща единствено потреблението на водата. Твърдението, че жителите заплащат по два пъти за ползване на вода, Крумова дефинира като спекулативно.
Казаното от зам.-министъра възмути жителите и неправителствените организации, които желаеха водомерите да са за сметка на сдруженията, тъй като посредством тях те печелят пари и по този начин препоръчаната разпоредба да бъде оттеглена, с цел да бъде поправена и тя в действителност да е в интерес на потребителите, които е извънредно време към този момент да подписват контракти с водните сдружения и от консуматори да се трансфорат в клиенти. Гражданите желаеха да отпадне и такса " общо ползване ".
" Тази разпоредба не е съобразена със Закона за отбрана на потребителите. Този закон изисква да се подписват контракти, а не това да се случва посредством обществено известни общи условия. В тези условия не виждам какви наказания се постановат на операторите в случай че не си изпълнят отговорностите, санкции има единствено за потребителите. При отчитането на общите водомери би трябвало да се включи представител на етажната благосъстоятелност, а не това да се прави от двама отчетници, с цел да има очевидец. Не излиза наяве и по какви критерии ще се дефинира броя на жителите в едно жилище. Как това ще се направи за един университет или едно заведение ", попита потребителката Цветанка Илиева.
Според нея в случай че се вкарат уреди за отдалечено отчитане ще настъпи безпорядък, изключително в случай че те не работят в синхрон с тези на топлинните счетоводители, по тази причина прикани това първо да се разиска с компаниите преди да се заложи като наложително условие.
Вангел Цилев от Българския потребителски център акцентира, че новата разпоредба не е съобразена с новия Гражданско-процесуален кодекс и в него е заложено всеки консуматор да има самостоятелен контракт и акцентира, че в съвсем всички общи условия на снабдители има неравноправни клаузи.
" Създайте звена, които да наблюдават за неточните консуматори и противозаконните присъединения. Не може поради това, че вие не може да си регулирате пазара хората да заплащат. Течовете и повредите не може и не би трябвало да се заплащат от потребителите ", съобщи Цилев.
Учредителят на Сдружението за правна помощ на потребителите Димитър Дековзаяви, че пропуск на сдруженията е, че те нямат механизъм за контакт със своите клиенти и не могат да доближат до самостоятелните си клиенти, както и до етажните собствености, с цел да вземат решение зародилите проблеми.
В същото време зам.-председателят на Асоциацията на ВиК операторите Георги Владов, съобщи че тази разпоредба дава опция на етажната благосъстоятелност да избере по какъв начин да се разпредели общото ползване като уточни, че това може да стане по равно или съразмерно и дава опция с слагането на уреди за отдалечено отчитане да реши дългогодишният проблем с достъпа до водомерите.
" Най-големият проблем на потребителите идва от метода на отчитане, тъй като не всеки обезпечава достъп до парцела. Ние предлагаме новите жилища, които имат изведени общи водомери да останат по този начин, а отдалечени уреди да се сложат във всички жилища, където водомерите са вътре в жилищата. Това обаче би трябвало да важи за всички притежатели, с цел да има резултат ", сподели Владов и добави, че не може един водомер да работи 10 години безотказно и правилно.
Изпълнителният шеф на Софийска вода Васил Тренев сподели единствено, че сдружението е подало повече от 40 страници с оферти и не разяснява поставените от жителите и неправителствени организации тематики. Той употребява момента, с цел да се извини на хората от бл. 200 в " Красно село ".
" Това, което се е случило там е казус! Утре ще създадем последна инспекция. Сметките ще бъдат поправени! Най-вероятно има проблем в средството за техническо премерване. Затова сме изпратили сигнал до фирмата-производител на уреда ", съобщи новоизбраният изпълнителен шеф.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР