Граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, се оплакаха, че не

...
Граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, се оплакаха, че не
Коментари Харесай

Граждани на ЕС във Великобритания се оплакаха, че не са могли да гласуват на евроизборите

Граждани на Европейски Съюз, живеещи във Англия, се оплакаха, че не са съумели да гласоподават на изборите за Европейски парламент, които в страната се организираха в четвъртък, съобщи Би Би Си. Избирателната комисия съобщи, че " прекомерно късия период ", даден от държавното управление за английското присъединяване в евроизборите, е оказал въздействие върху процеса.

Гражданите на Европейски Съюз могат да гласоподават в страната, в която живеят, като се записват и попълнят специфичен формуляр. Много хора баче се оплакаха, че са получили формуляра късно и че той не е бил обработен в точния момент от виновните локални органи.

Британското държавно управление разгласи на 7 май, че Обединеното кралство ще взе участие в изборите за Европейски парламент. Преди това ръководещите се надяваха, че дотогава страната ще е напуснала Европейски Съюз.

За да вземат участие в евроизборите във Англия, жителите а Европейски Съюз трябваше да върнат въпросния формуляр до 7 май до локалния виновен орган, заявявайки, че няма да гласоподават в друга страна членка на Европейски Съюз. Гражданите на Ирландия, Кипър и Малта могат да гласоподават във Англия на евроизбори без да вършат документално заявление.

Много хора се оплакаха в " Туитър ", че формулярът не им е бил изпраатен или че са го получили едвам няколко дни преди крайния период и документите не са били обработени в точния момент. Други въобще не са били осведомени за процедурата, която им разрешава да гласоподават. Часове след началото на изборния ден хаштагът #deniedmyvote бързо се популяризира в " Туитър " и жители на Европейски Съюз се оплкаха, че са били връщани от секциите.

Групата " Трите милиона ", която пази правата на жителите на Европейски Съюз, живеещи във Англия, съобщи, че към нея непосредствено са се обърнали стотици наранени хора.

Говорител на премиера сподели, че е осведомен за казуса, само че че държавното управление няма роля в администрирането на изборите, като въпреки всичко призна, чеима " отчаяние ".

" Гардиън " показва, че деятели може да съдят държавното управление. В събота стартира акция за набиране на средства за финансиране на делото.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (469)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР