Граждани на десетина държави от ЕС, включително българи, са сред

...
Граждани на десетина държави от ЕС, включително българи, са сред
Коментари Харесай

Българи са сред поискалите с помощта на ЕС да напуснат Китай заради вируса

Граждани на десетина страни от Европейски Съюз, в това число българи, са измежду потърсилите подпомагане, с цел да се върнат от Китай. Това заяви през днешния ден еврокомисарят по дейностите при рецесии Янез Ленарчич, представен от Българска телеграфна агенция.

Той добави, че откогато нощес Европейската комисия разгласи организирането на два полета за връщане на европейци от Китай, до момента са получени към 600 претенции за подпомагане. Европейски Съюз покрива 75 на 100 от разноските за полетите за връщане, разясни еврокомисарят Ленарчич.

Според Европейска комисия би следвало поради разпространяването на новия вирус да се заобикалят пътуванията до Китай, които не са извънредно наложителни.

Председателят на комисията Урсула фон дер Лайен е разговаряла през днешния ден с китайския министър председател Ли Къцян, с цел да предложи подпомагане за секване на разпространяването на вируса, в случай че е належащо.

Досега в Европейски Съюз са доказани осем случая на заразяване - по четири във Франция и в Германия, означи еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакидис. Тя добави, че хърватското председателство на Съвета на Европейски Съюз е в подготвеност да свика изключително съвещание на министрите на опазването на здравето.

Еврокомисията задейства през вчерашния ден по искане на Франция механизма за гражданска отбрана, с цел да изтегля европейски жители от Китай. Тази седмица са планувани два полета, като с първия ще бъдат върнати френски жители, а във втория, изпълняван от аероплан със стотина места, могат да се качат жители на Европейски Съюз. Комисията означи, че към този момент могат да пътуват само здрави хора, които не демонстрират признаци на болестта. Европейска комисия е подготвена да спомага за спомагателни полети при нужда.

По-рано през вчерашния ден министър председателят Бойко Борисовизрази подготвеност в Китай да бъде изпратен аероплан, който да прибере блокираните български студенти в гр. Ухан, откъдето потегли болестта с новия ковид.

Блокираните в Ухан българи са четирима.

За ограниченията на самолетните компании против коронаворуса четете тук.

Какво е известно за новия ковид четете тук.


Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (33)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР