Граждани могат да ни изпращат сигнали за некачествена храна на

...
Граждани могат да ни изпращат сигнали за некачествена храна на
Коментари Харесай

Сдружение за качествена храна събира сигнали от потребители

Граждани могат да ни изпращат сигнали за некачествена храна на нашата фейсбук страница и на уеб страницата ни –.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Андрей Велчев от Сдружение за качествена налична храна.

На всеки потребителски сигнал се гледа доста съществено. Вече имаме 5 производители, които са глобени за некачествени артикули – млечни, месни и други Велчев изясни, че сигналите се препращат към Агенция по храните (АХ), които глобяват. Важно конкретизиране е, че АХ следи за сигурността на храните, а сдружението и за качеството. Той даде образец с едно мляко, което към този момент година и половина заблуждава потребителите – оповестената му стойност от 3.6 масленост е съвсем на половина, а това, което е 1.5% е безусловно чиста вода – 0.01%. „ Ние сме включени в регулярните инспекции на АХ всеки вторник по български вериги “, сподели още Велчев.

 
Най-фрапантният случай е от тези дни от Русе, където една от огромните вериги продаваше месен артикул, който съдържаше нещо като кърпичка за прахуляк.
АХ реагира бързо и иззеха цялата партида от пазара. Друг случай е със сирене, което е било имитиращ артикул, само че е продавано като сирене.

За сигналите е значимо да имат всички атрибути – от кое място даден артикул е закупен, какъв е главният му проблем и най-много касовата записка, изясни Велчев.

Друг случай е бил с листерия във филе „ Елена “.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР