Граждани излизат на протест в Пловдив с искане оставката на

...
Граждани излизат на протест в Пловдив с искане оставката на
Коментари Харесай

Протест в Пловдив, искат оставката на шефа на екоинспекцията заради кариера в региона

Граждани излизат на митинг в Пловдив с искане оставката на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда Ивайло Йотков. Митингът е проведен от съдружие „ Пчелари и фермери – Червен – Горнослав - Долнослав “, а мотивът за недоволството им е построяването на кариера в землище край въпросните обитаеми места. Към тях ще се причислят и инициативни комитети от Шишманци и Куртово Конаре, които упорстват за прекъсването на кариерите край тези села.
Прочетете още
Припомняме, че против капиталовото желание на „ Запрянови-03 “ за кариера към този момент се проведоха редица митинги, само че до този миг оставката на шефа на екоинспекцията не е била желана. Подобно щение обаче е имало от страна на локалния комитет за битка против кариерата в родопското село Белащица.  

 „ Ние поискахме от господин Йотков да разгласи загубата на правния интерес на вложителя „ Запрянови-03 “ за кариерата край Горнослав, когато изтече на 8 януари. Той незаконно отхвърля да приключи процедурата по решението за Оценка на въздействието върху околната среда “, това съобщи по отношение на претекстовете си за митинга ръководителят на сдружението Александър Илиев.

Той добави, че шефът на екоинспекцията „ обслужва инвеститорския, а не гражданския интерес “.

 

На въпрос дали протестиращото съдружие е готово на договаряния, ако шефът на РИОСВ-Пловдив предложения на диалог, Илиев съобщи: „ Не мисля, че има смисъл от сходни диалози. Йотков е подвластен човек и по тази причина е назначен на тази позиция “.

Сдружението е подготвило сигнал до инспектората към Министерство на околната среда и водите, с което показват „ къде Ивайло Йотков гази закона и къде е неговият спор “, показва още ръководителят. Той добави, че към писмото е приложена експертизата на шефа от преди 6 години, изготвяна по дело на „ Запрянови-03 “ ООД, където той е бил експерт. „ Там има доста любопитни елементи “, добави той. 

Междувременно от Регионална инспекция за опазване на околната среда излязоха с публична позиция по проблема , в която обаче не се визира желаната оставка на шефа. Инспекцията показва, че са в ход редица дейности по отношение на правното деяние на Решение за преценка нуждата от осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда за кариерата от 2016 година

Става ясно още, че с писма са били изискани документи и актове от Министерството на енергетиката, община Асеновград и до Областна дирекция „ Земеделие “ – Пловдив. „ Към момента е получен отговор единствено от страна на МЕ, съгласно който не е сключван концесионен контракт за рандеман на подземни благосъстояния от находище „ Делчевото – 2 “ и не са налице координиран повсеместен и годишен работен план за рандеман по планувания за това ред “, допълват от институцията.

Едва откакто са налични всички документи, Регионална инспекция за опазване на околната среда ще се произнесе за кариерата. 

На фона на протестните дейности се открои спор сред двете локални организации , които имат сходна борба – построяването на кариера за рандеман на мрамор край асеновградските села да не се реализира. Това стана ясно откакто от Местния предприемчив комитет разгласиха в формалната си страница, че изрично се разграничават от дейностите на сдружението на „ Пчелари и фермери “.

„ Членовете на сдружението не са част от МИК и техните дейности, в това число събирането на дарения, не са съгласувани с нас и не са подкрепени от нас, от нашите адвокати и от локалните поданици “, се показва още в обявата им.

 „ Те си работят редом от нас. Останалата част от локалното население и МИК не знаем те какво тъкмо вършат тъкмо. Не знае защо събират средства. Наясно сме, че организират срещи с жителите, на които участват и представители на локалната власт, само че нищо повече “, съобщи член на МИК на Горнослав Руслана Бояджиева пред TrafficNews.

Медията ни отнесе тези въпроси към ръководителя на сдружението Александър Илиев. Той удостовери за провеждането на срещи за разискване на бъдещи дейности на сдружението му в битката против кариерата в района. Потвърди за поддръжката на кметовете на въпросните села Червен, Горнослав и Добростан.

„ Сдружението е публично записано като такова с нестопанска цел. Извършва се събиране на средства, защото би трябвало да се заплащат възнаграждения на консултанти и адвокати. Ние притежаваме публично заведена тетрадка, всичко е прилежно разказано  – какъв брой са даренията и какъв брой са разноските. Имаме строга отчетност –  такава, каквато МИК отхвърля да направи “, добави още той.

На въпрос по какъв начин си изяснява това изрично разграничаване сред двете конструкция, в случай, че те имат сходна задача, Илиев уточни: „ Ако няма друга причина с изключение на его, то в Местният предприемчив комитет влизат няколко лица, които появяват интерес към идните избори “.

Планирано е шествието да се организира на следващия ден /27-ми юни/ от 14:00 до 15:30 ч.. жителите се събират пред Делови център Пловдив на ул. „ Хан Кубрат “ 1 и дружно ще поемат по бул. „ Марица “ до офиса на Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив във Водната палата.

Пълната позиция на РИОСВ-Пловдив, оповестена на формалния им уебсайт:

Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив осведоми, че все още прави редица дейности по отношение на произнасянето на институцията по отношение на правното деяние на Решение за преценка нуждата от осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда № ПВ-37-ПР/2016 година на капиталово предложение  (ИП) „ Изграждане на кариери за рандеман на мрамори и баластра в южната част от концесионна повърхност „ Делчевото-2 “ (66,165 дка), землище на с. Горнослав, общ. Асеновград “.

На 4 май 2023 година екип на екоинспекцията е осъществил инспекция на място на територията на капиталовото предложение. При осъществения оглед не е открита техника и не са открити следи от пробивно-взривни действия.

За събиране на информация за издадени административни актове от способените органи по процедурата за координиране, разрешаване или одобрение на ИП по реда на специфични закони, нужни за реализирането на ИП или по отношение на осъществяването на стадий от него, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив е изпратила писма до Министерството на енергетиката (МЕ), община Асеновград и до Областна дирекция „ Земеделие “ – Пловдив. Към момента е получен отговор единствено от страна на МЕ, съгласно който не е сключван концесионен контракт за рандеман на подземни благосъстояния от находище „ Делчевото – 2 “ и не са налице координиран повсеместен и годишен работен план за рандеман по планувания за това ред.

След събиране и комплектоване на цялостната документи Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив ще бъде в положение да се произнесе по отношение на правното деяние на горецитирания административен акт. Междувременно институцията дава цялостен достъп до информация на всички заинтригувани страни – посредством уеб страницата си, посредством медиите и по реда на Закона за достъп до социална информация, като не е отказвала и срещи с представители на заинтригуваната общност.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР