Граждани и рибари се очаква да протестират днес срещу изграждането

...
Граждани и рибари се очаква да протестират днес срещу изграждането
Коментари Харесай

Протест срещу изграждането на фотоволтаици в яз. Огоста

Граждани и риболовци се чака да стачкуват през днешния ден против построяването на плаваща фотоволтаична централа на язовир " Огоста ", каквото желание имат немски вложители, осведоми bTV.

Инвестицията е за 1 милиарда евро, но с изискването да се ремонтира и язовирната стена, която коства над 20 млн. лева. Това бе оповестено от служебния министър на икономиката Никола Стоянов в края на 2022 година Според формалната информация фотоволтаичната централа, която ще бъде ситуирана върху водите на язовира, ще заема към 40% от тази повърхност.

Това провокира неодобрение измежду жителите в региона, а техните терзания са, че екосистемата ще бъде унищожена за сметка на икономическите изгоди, които даже няма да са кой знае какъв брой огромни за района.

Язовир " Огоста " е измежду обичаните места за туристи и риболовци, които не желаят да виждат плаващи панели.

Проектът би навредил и на рибите, и на птиците - измежду които редки типове като къдроглав пеликан, черногуш гмуркач и патица звънарка, показват специалисти от Българското сдружение за отбрана на птиците.

Подобни възобновими енергийни източници би трябвало да се възнамеряват най-вече в обитаемоте места, в индустриалните зони, в трайно повредени терени, а не в естествени територии, каквато е язовирът, упорстват от Българско дружество за защита на птиците.

От Министерството на стопанската система твърдят, че към момента не са поемани никакви задължения от страна на страната.

Хипотезата, че възможната инвестиция ще спре свободния достъп до язовира или че ще навреди на стопанските действия като рибовъдни стопанства, няма да се преглежда. Изключено е и язовирът да бъде даден за ръководство на частна компания, посочват още от министерството и допълват, че разискванията на плана занапред престоят.

Припомняме, Корнелия Нинова подаде сигнал до прокуратурата и изиска да се стартира инспекция по дейностите на Никола Стоянов по отношение на язовир " Огоста ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР