Граждани и представители на „За Земята и „Грийнпийс - България

...
Граждани и представители на „За Земята и „Грийнпийс - България
Коментари Харесай

Внесоха петиция срещу масовото използване на пластмаса у нас

Граждани и представители на „ За Земята " и „ Грийнпийс " - България внесоха петиция, подкрепена от над 19 000 души с искане страната да предприеме ограничения за ограничението на потреблението на пластмаса у нас. Евгения Ташева от „ За Земята " сподели за БГНЕС, че петицията им съдържа 6 претенции.

„ Във всички образователни заведения, най-вече в детските градини и учебните заведения от ден на ден се употребява пластмаса сега. Настояваме те да се върнат към модела за потребление на съдове за многократна приложимост, които могат да бъдат дезинфекцирани и стерилизирани, и са много по-безопасни от еднократната пластмаса ", показва Ташева. Тя упорства да се увеличи цената на пластмасовите торбички, с цел да се откажат хората от тях и да преминат към потреблението на торбички за многократна приложимост, защото към момента у нас те се употребяват всеобщо и по този индикатор сме преди всичко по използването им в Европейския съюз. Също по този начин упорства да няма пластмасова торба, която да не се заплаща.

„ Дори настояваме за тяхната възбрана към 2025 година ", декларира тя.

Дават решение и по какъв начин да се понижи замърсяването на околната среда и градинките с пластмасови бутилки.

„ Това може да спре доста елементарно, когато се наложи депозит върху всички тези бутилки, тъй че човек, който си купи, да може да я върне във всеки един магазин, където се продават питиета и да получи този депозит. Този тласък работи съвършено в скандинавските страни, в Германия и в още над 40 страни по целия свят ", показва още тя.

Ташева упорства да се наложи налог върху всички произведения за еднократна приложимост от пластмаса, който страната да употребява за решаването на казуса със замърсяването с този материал и намаляването на производството и използването му.

„ Производителите да поемат цялостната финансова отговорност и за почистването на това, което са пуснали на пазара и бързо се е трансформирало в боклук ", показва тя и акцентира, че все още данъкоплатците заплащат за почистването, което би трябвало да се промени и упорства условията на европейската инструкция за ограничаване на вредите от потреблението на еднократната пластмасата да важат и за така наречен биоразградими и биопластмаси, защото те оферират един артикул за еднократна приложимост с различен.

По думите й решаването на казуса е в това да се върнем към материалите за многократна приложимост.

Ташева напомня, че страната ни има време до юли 2021 година, с цел да придвижи всички условия на европейската инструкция и да ги приложи у нас и настоя да вземат участие в работния развой по транспониране на директивата.

Актрисата Лили Гелева се включи в акцията и персонално съобщи подписите в Министерството на околната среда и водите.

„ Заявяваме готовността на българите да създадат една последваща крачка към здравето и към бъдещето си, а точно внасянето на тази петиция, която е подписана от хиляди хора и към този момент е време страната и бизнесът да вземат отговорността, с цел да може дружно да се оправим с този проблем ", изяснява тя.

Според нея казусът с пластмаса не завършва с изхвърлянето й даже и да се рециклира, а в множеството случаи еднократната пластмаса не се рециклира, а тя навлиза в храната, във водите и във въздуха и основава извънредно сериозен проблем.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР