Граждани и организатори на протести от няколко града сигнализират за

...
Граждани и организатори на протести от няколко града сигнализират за
Коментари Харесай

Демонстранти сигнализират за незаконна забрана на протести

Граждани и уредници на митинги от няколко града алармират за противозаконни дейности на властта, с които се нарушава правото им на мирни демонстрации.
Първият сигнал пристигна от Смолян, където е било неразрешено плануваното за през днешния ден ротестно автошествие срещу високите цени на горивата.
Това излиза наяве от изказване на уредниците на митинга, които възнамеряваха в събота от 15:00 ч. да се съберат на кръстовището за Пампорово-Стойките и Смолян, след което да преминат в колона през целият град.
Съобщението за възбраната провокира вълна от неодобрение от страна на потребителите в обществените мрежи, където бе публикувано част от писмото на кмета на община Смолян Николай Мелемов, от която ставаше ясно за възбраната.
Недоволството бе напълно против градоначалника, като в следствие стана ясно, че отговорът му към уредниците е въз основа на възбраната, която идва от шефа на Областното пътно ръководство в Смолян. От там са отказали плануваното автошествие да премине през улици на града, които част от републиканската пътна мрежа.
На този стадий уредниците не са се отказали от митинга, като най-вероятно той ще се състои в събота от 15.00 ч., в региона на Нов център в Смолян пред постройките на общинската и регионалната администрации. Автошествието ще бъде анулирано.
Сигнал за възбрана пристигна и от Пловдив, където съгласно уредниците на митинга, с незабележим документ шефът на Областно пътно ръководство Пловдив – Пламен Райчев е забранил провеждането на демонстрацията.
По случая жителите са подали тъжба пред Административен съд. Протестът е плануван за тази неделя на пътя Брезово-Пловдив, при входа на гр. Раковски.
В отговор на свое заявление за желанията си те получават отвод от координиране на мястото, където ще се организира мероприятието, като шефът указва на кмета на Община Раковски да дефинира друго място за осъществяване на митинга.
Писмото обаче няма щемпел на институцията, а подписът под него не е на Райчев. Това е видно от други публични документи на пътното ръководство, които същият е издавал, се твърди в жалбата до пловдивските магистрати.
Протестиращите упорстват, че правото им на кротичък митинг е жестоко нарушено и желаят от съда да призове шефа да даде пояснения чий е подписът. Застава ли Пламен Райчев зад отхвърли си или се пробва да се скрие от поемането на отговорност. Очаква се делото да бъде планувано.
До този миг няма информация от общинската администрация мястото на протестната самодейност да е променено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР