Граждани и културни дейци протестираха пред сградата на БНТ с

...
Граждани и културни дейци протестираха пред сградата на БНТ с
Коментари Харесай

​Граждани и културни дейци протестираха пред сградата на БНТ

Граждани и културни дейци стачкуваха пред постройката на Българска национална телевизия с претекста, че е оказван напън върху предаването " Денят стартира с просвета ". Те показаха подозрения, че сходна интервенция може да прерасне и в политически напън и отнемането на свободата на словото на водещите. Протестиращите се оповестиха за отбрана на свободата на изложение на отзиви и правилата на публицистиката.

По-рано през днешния ден екипът на " Денят стартира с просвета " излезе с декларация във връзка протичащото се през последните дни.

" Във връзка със протичащото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с зародилите кардинални разлики сред екипа на „ Денят стартира с просвета “ и програмния шеф на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия извършва функционалностите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като основава и поддържа профилирани излъчвания, които покриват разнообразните полезности и усети на своите фенове. Това е и повода тези излъчвания да не се въдворяват в рейтинги, а да се правят оценка като образоващи, доближаващи се до всемирен културни полезности и съдействащи за разбирателството и толерантността в връзките сред хората. Такова е и предаването „ Денят стартира с просвета “, което през последната седмица е обект на напън от страна на програмния шеф на БНТ1 –
Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа по какъв начин да бъдат представяни избрани посетители и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е казусът на предаването. Това демонстрира цялостно недоумение на спецификата на работата ни, създавайки всекидневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето за какво заявяваме:

• Не пазиме ползите на нито една партия - каним гостите си не поради партийното им участие, а в качеството им на специалисти.
• Изискването за повишение на рейтинга също демонстрира недоумение на функционалностите, които публичната телевизия би трябвало да извършва. Критериите за просвета, жанр и просветителна задача не могат и не би трябвало да бъдат измервани в цифри.
• Оценяваме заявената цялостна независимост на тематики и събеседници от страна на генералния шеф на Българска национална телевизия - Константин Каменаров. Това са главните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме само с тях. От този миг оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на управлението на националната телевизия и Съвета за електронни медии.
• Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изричат своята поддръжка за това, което вършим, че
“Денят стартира с просвета ” ще продължи да бъде непокътната територия за логичен спор и независимост на словото.

Екипът на „ Денят стартира с просвета “ "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР