Граждани и еколози критикуваха проекта за укрепване и социализация на

...
Граждани и еколози критикуваха проекта за укрепване и социализация на
Коментари Харесай

Еколози против проекта за социализиране на Марица

Граждани и еколози подлагаха на критика плана за подсилване и социализация на коритото на река Марица в рамките на Пловдив в сектора от пътния възел на околовръстен път до построения шлюз в източния завършек на Пловдив. Това стана по време на публичното разискване, състояло се довечера в залата на Общинския съвет.

В полемиката участваха заместник-кметът на Пловдив Димитър Кацарски, основният секретар на общината Ангелина Топчиева, кметът на регион " Южен " Борислав Инчев, общинският консултант Евелин Парасков, специалисти и повече от 30 жители.

В идейния план са заложени уширения на алейната мрежа, които разрешават приближаване до коритото на реката. Предвижда се построяването на детски площадки и зони за стрийт фитнес, както и кътове за отдих с пейки. Предложеният вид се обогатява, като се прибавят нови уширения на плановите алеи, зони за плажуване и плажни спортове със съответните уреди, построяват се връзки чрез алеи сред съществуващите стълбищни кафези наоколо до стената и плановите алеи.След като пред присъстващите бяха показани параметрите на плана, те взеха думата.

Доц. Кирил Стоянов и Димитър Плачийски от Българско съдружие за отбрана на птиците не се съгласиха с процедурите и изводите в Доклада за оценка на въздействието върху околната среда и приложения към него Доклад за степента на влияние. Те бяха безапелационни, че капиталовото желание от 22 милиона лв. би трябвало да се уточни, тъй че да няма отрицателни въздействие върху околната среда и биоразнообразието и най-много върху птиците. Според Димитър Плачийски се осъщественият Оценка на въздействието върху околната среда се характеризира със свободни тълкования, съчинение и лъжи.

След като взе думата пловдивчанката Юлия Радева, която употребява материали от вестник " Марица " с отзиви на специалисти и изиска преправянето на плана. Управляващите увериха жителите, че ще вземат под внимание техните рецензии и рекомендации при реализацията на плана.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР