Граждани готвят жива верига срещу унищожаването на емблематични сгради във

...
Граждани готвят жива верига срещу унищожаването на емблематични сгради във
Коментари Харесай

С жива верига варненци казват Не на унищожаването на емблематични сгради

Граждани готвят жива верига против унищожаването на емблематични здания във Варна. Повод за нея стана идното срутване на баня " Гъбата " в центъра на града.

Акцията е планувана за 11.30 ч. през днешния ден. Сборният пункт е " Севастопол ".

" Протестът e против плануваните градежи на високи здания при Шахдома, хотел Одесос, Гъбата. Срещу обезличаването на Варна, против Общия организационен проект, против руинирането на културно-архитектурното ни завещание! ", разяснява Николай Танчев от фондация " Гея ", уредник на събитието.

И добавя:

Излизаме с цел да опазим емблематичните здания на Варна, желаеме стабилно градско обмисляне, градоуправление съвместимо с екологичната, архитектурна, транспортна, пространствена среда и мащабите на града, постройките и хората. Искаме условия за живот за жителите! Опазване на нашите културно-архитектурни полезности!

Заедно, жителите на Варна заставаме против систематичното обезличаване на Морската столица от дейностите и бездействията на Община Варна: в това число кмет, основен проектант, Общински съвет.

Заедно споделяме НЕ на сенчестото градско обмисляне без действителен спор с жителите! Ние изрично сме срещу унищожаването на знакови здания за Варна! Ще създадем най-голямата жива верига в града от баня Гъбата през Шахдома до хотел Одесос - тъй като дружно можем повече!
От Община Варна разгласиха следната информация за " Гъбата ":

На 30.06.2022 година е утвърден План за сигурност и здраве за срутване на постройка до кота 0,00 за ПИ 10135.1507.1180 със опазване на съществуващи зидове в УПИ I-1424 „ за обсл. действия “, кв. 31 по проекта на 8-ми м.р., гр. Варна.

Има издадено позволение за градеж № 79/13.05.2022 година за „ Сграда за обслужващи действия с трафопост и подземно застрояване “, находящ се в УПИ I-1424 „ за обсл. действия “ ПИ/10135.1507.1180/, кв. 31 по проекта на 8 ми м.р., ул. „ Ст. Стамболов “ № 16, гр. Варна, който е координиран от Министерството на културата.

Предвижда се опазване на отвесните ограждащи стени /фасади/ на постройката, куполът не се резервира. Според Закона за устройство на територията вложителят има право до 3 година да стартира действия и до 5 година да приключи плана.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР