Графикът е на сайта на инспекторатаБлизо 2600 излезли от употреба

...
Графикът е на сайта на инспекторатаБлизо 2600 излезли от употреба
Коментари Харесай

Общината прибра 2600 стари гуми от софиянци за месец

Графикът е на уеб страницата на инспектората


Близо 2600 излезли от приложимост автомобилни гуми събра Столична община в границите на акция, която стартира при започване на декември. Целта е този рисков боклук да не попада на нерегламентирани сметища, а оттова в почвата или да бъде изгарян и да замърсява още повече така и така не изключително чистия напоследък въздух.

Инициативата на Столичния инспекторат започва в регионите “Овча купел ” и “Младост ”. “Ще продължим в “Люлин ”, “Връбница ” и след това още веднъж в “Младост ” и “Овча купел ”. Целта е да се освободят жителите от старите гуми, тъй като те за характерен тип боклук и би трябвало да отидат за преработване ”, изясни пред “Труд ” Татяна Асенова от звено “Контрол на съставените елементи и факторите на околната среда ” в инспектората. “До момента сме събрали близо 2580 гуми, а бяхме оповестили единствено три съответни дати. Този уикенд продължаваме в другите региони и първоначално идната седмица ще знаем какво е събраното количество там ”, изясни тя.

Графикът се разгласява в секцията за вести на уеб страницата на инспектората – http://inspectorat-so.org/ – най-отдолу в началната страница.

След като първите количества са извозени, се оказва, че хората не престават да носят гуми на към този момент оповестените адреси в “Овча купел ” и “Младост ”. “Въпреки, че бяхме определили съответни дати на които ще събираме, жителите продължиха да оставят. Само на един от адресите в “Младост ” открихме над 200 автомобилни гуми. По този метод софиянци демонстрираха, че одобряват нашата концепция ”, уточни Асенова.

“Младост ” и “Овча купел ” са определени неслучайно за началото на акцията, защото предходни инспекции там са открили най-големи количества изхвърлени гуми. Подобно е ситуацията в “Люлин ”, “Връбница ” и други региони, по тази причина концепцията е самодейността освен да продължи, само че и да разшири обсега си. “Ще разгласяваме съответни дати за избрани региони, с цел да имаме опция навреме да съберем и извозим събраните количества ”, обясниха от инспектората.

Адресите, които са посочени са събиране на непотребните гуми, са общински терени, на които няма обекти и инфраструктура. “Там няма нищо, използваме ги за съответната цел ”, изясни Татяна Асенова. Впоследствие гумите се транспортират до хранилище “Враждебна ”, откъдето ги вземат лицензираните компании за преработване. Освен това компаниите “Екомедиана-2010 ” и “Норд Гуми ”, с които общината има подписани контракти, са показали избрани сервизи в другите региони, в които хората също могат да предават непотребни гуми.

Продължават и взаимните инспекции на Столична община и Столична дирекция на вътрешните работи в автосервизи и пунктове за черни и цветни метали. От 20 декември досега са тествани обекти в “Оборище ”, “Възраждане ”, “Красна поляна ”, “Овча купел ”, “Илинден ” и “Надежда ”. “Установихме два автосервиза, които си разрешават да употребяват отработени моторни масла за горене в отоплителни уреди. Това изрично е неразрешено от законодателството и се управлява от РИОСВ-София. На шефовете бяха формирани два акта на място. Колегите сформираха и шест акта за липса на отчетност за отпадъците. Те би трябвало да се водят в отчетни книги с списък по месеци и така нататък, с цел да има документи, от която да се вижда, че обектът ги предава на съответните компании, а не ги изхвърля ”, изясни Татяна Асенова. Освен отработените масла автосервизите събират гуми, филтри, кабели и други рискови боклуци. Служителите на инспектората са съставили седем санкции с фиш на физически лица поради непочистени публични площи към обектите.

За да ловят нарушителите, които изгарят сходни рискови боклуци и замърсяват въздуха, от Столичен инспекторат разчитат на сигнали от жители. Законът обаче им разрешава да реагират, единствено в случай че горенето се прави навън. “За да можем да създадем нещо, би трябвало да намерим причинителя или пък жителя, подал сигнала, да стане очевидец. По всички сигнали, кото сме получавали обаче, в никакъв случай не сме установявали, че се горят боклуци ”, признават от СИ.

В тази връзка, след предписание на кмета Йорданка Фандъкова, са осъществени инспекции на 185 семейства, обитаващи общински жилища в така наречен Виетнамски общежития. Там също не са открити нарушавания. Оказало се, че фамилиите се отопляват главно на дърва и въглища, а някои на ток или газ. Не е открито изгаряне на пластмаса, гуми и текстил в печките.

Кампания


Събират остарели облекла, с цел да не отидат в печките

 Ненужните облекла би трябвало да се изхвърлят в контейнерите със специфични стикери като този. Ненужните облекла би трябвало да се изхвърлят в контейнерите със специфични стикери като този.
Дрехите, които хората изхвърлят в или до контейнерите за боклуци, постоянно се употребяват за горене. Затова от инспектората тази седмица започнаха акция за събиране на ненужните текстилни материали, с цел да не попадат те в общата боклук.

На избрани адреси в три столични региона – “Оборище ”, “Слатина ” и “Люлин ”, към този момент са сложени контейнери със специфични стикери, в които жителите могат да хвърлят ненужни облекла и текстилни артикули. Събраното количество ще бъде предадено на специализрана компания за оползотворяване.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР