Градският транспорт в София все още не се е възстановил

...
Градският транспорт в София все още не се е възстановил
Коментари Харесай

Градският транспорт в София още страда от липса на пътници

Градският превоз в София към момента не се е възстановил след фрапантния спад на пасажерите във времето на изключителното състояние поради ковид. Към момента хората, които употребяват рейсове, тролеи и трамваи, са са 35-40 на 100 по-малко от нормалното. В метрото се возят приблизително по 150 000 души дневно при всекидневно към 350 000 души.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред бТВ. Тя сподели още, че все още загубите на градския превоз от по-малкото продадени карти и билети и затворените за към 2 месеца синя и зелена зона за паркиране са към 24 млн. лв.. Сумата зясага единствено " Център за градска подвижност ", който събира приходите от билети, карти и платено паркиране. Отделно към 15.5 млн. лв. са загубите на транспортните сдружения – " Столичен автотранспорт ", " Столичен електротранспорт " и " Метрополитен ". Фандъкова напомни, че има подготвеност понижените доходи на сдруженията да бъдат обезщетени с спомагателни средства от бюджета на столицата, които следва да бъде обновен за повторно след средата на годината.

Междувременно постъпленията от налози и такси на Столичната община не престават да изостават през май. За този месец те са с 4.7 млн. лв. по-малко спрямо година по-рано, заяви зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. За май приходите са 43.7 млн. лева Свиването на постъпленията на годишна база се дължи на понижение на събраната сума от налози и такси. Така да вземем за пример от налог възмездно придобиване на имущество през предишния месец са постъпили 7.8 млн. лева, което е с 2,2 млн. лева спад, спрямо май 2019 година Това значи, че в София са подписани по-малко покупко-продажби за недвижими парцели или транспортни средства. Спад има още при туристическия, патентния и някои други налози.

Същото важи и за таксите за прилагане на пазари и борси (минус 270 хиляди лева.), както и за такса механически услуги, в които се включват строителните разрешителни - минус 1.4 млн. лева

С 1.5 млн. лв. по-малко са приходите от таксата за детски градини и ясли, които бяха затворени за повече от два месеца, а в този момент работят с по-малко деца от нормалното.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР