Градският съвет в южния чешки град Ческе Будейовице гласува за

...
Градският съвет в южния чешки град Ческе Будейовице гласува за
Коментари Харесай

Отнеха почетното чешко гражданство на първата жена в космоса - Валентина Терешкова, защото подкрепя Путин

Градският съвет в южния чешки град Ческе Будейовице гласоподава " за " отнемането на почетното поданство на Валентина Терешкова - първата жена, излязла в Космоса.

Решението се основава на обстоятелството, че 85-годишната Терешкова, която в този момент е член на Държавната дума, интензивно поддържа Владимир Путин и дейностите на Русия в Украйна. Тридесет и двама общински съветници гласоподаваха " за ", а петима бяха " срещу ". " Волята на Съвета е да отнеме това поданство. Терешкова е непосредствен съдружник на Путин и утвърждава зверствата, които се случват в Украйна ", заяви общинският консултант Шимон Хелер.

В последна сметка четирима съветници от Комунистическата партия на Чехословакия и Ян Кубеш от придвижването " Граждани за Будейовице ", което е в обединението в кметството, се опълчиха на предлагането, оповестява Offnews.bg.

" Почетното поданство е присъдено преди 43 години за галактически полет. Самата тя е била във " Восток " в продължение на доста часове, а подвигът през 1963 година е безспорен. Разбирам позицията на някои сътрудници, защото обстановката в Украйна е сериозна и аз сигурно не я утвърждавам, само че съгласно мен нямаме право да отвръщаме по този метод на протичащото се в Украйна. Не съм склонен с това ", сподели Кубеш и добави, че историята не може да се трие и намира решението за подло.

До момента 118 души са получили почетно поданство на Ческе Будейовице. Терешкова е последният човек, получил тази купа през 1979 година Оттогава градът не е присъждал почетно поданство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР