Градските райони могат да бъдат следващата движеща сила на урбанизацията

...
Градските райони могат да бъдат следващата движеща сила на урбанизацията
Коментари Харесай

Метрополиите ще играят роля на двигател за по-нататъшната урбанизация

Градските региони могат да бъдат идната движеща мощ на урбанизацията на Китай. Най-големият регулаторен орган и политически съветници в страната изготвят нови проекти, които са съсредоточени върху някои огромните градове в централните и западни райони, осведоми Радио " Китай ".

Китай ще се концентрира върху развиването на пет метрополиса – Тайюен, Гуейян, Ланджоу, Кунмин и Инчуан, казна Ян Уаймин, заместник-председател на Икономическия комитет на Китайския национален политически съвещателен съвет и член на Постоянния комитет на Националния комитет на ОСНП.

Ян, който е и някогашен заместник-началник на Службата на Централната комисия по финансови и стопански въпроси, очерта концепцията за „ висококачествена урбанизация ", а точно, уравновесено развиване на стопанска система, хора, запаси и околна среда.

„ В Китай основен фактор, който лимитира развиването на градовете, са ресурсите и околната среда, а същността на жилищния проблем е по какъв начин да се балансира развиването сред хората и природата ", съобщи Ян на скорошен семинар, извършен взаимно от Китайския център за интернет и Изследователския институт за облачни услуги.

Той оповести някои бъдещи промени в жилищната система, да вземем за пример смяна на данъчното облагане за недвижими парцели и построяването на специфична банка за политика за жилищно настаняване.

Правителството е приключило проекти за 19 градски клъстера, всеки от които се състои от няколко метрополни области, съдържащи най-важните детайли за ускорение и ребалансиране на градското развиване.

Джоу Нан, заместник-началник на отдел „ Развитие и обмисляне " на Националната комисия за развиване и промени, споделя, че остарелият вид урбанизация е разчитал на индустриализацията и тежката индустрия, с цел да се разшири и да докара до мощен напредък в някои райони, като трите провинции в Североизточен Китай, дружно с солидна инфраструктура и вложения в парцели.

Проблемите обаче се покачиха по време на процеса на урбанизация, като несъразмерното вложение в нерентабилни предприятия, високата задлъжнялост за локалните управляващи и замърсяването на околната среда.

Освен това, защото стопанската система на Китай се сблъсква със закъснение на рисковете на фона на възходящите външни ветрове, някои градове, които разчитаха прекомерно доста на тежката промишленост, понижават, когато младежите излизат от тези области, с цел да търсят нови работни места.

Тези въпроси се трансфораха в спънка, която ограничи втората по величина стопанска система в света, която се трансформира в страна с високи приходи, съгласно някои икономисти.

Експерти и публични лица учат опит от някои сполучливи случаи на урбанизация, като да вземем за пример новата зона Пудун в Шанхай, която се разрасна от пустота в актуален интернационален стопански и финансов център.

Джао Чичжън, някогашен министър на Държавния информативен офис на Китай и водещ чиновник в построяването на Шанхайската зона Нов Пудун, сподели, че проектите за развиване на интернационалните стандарти и отварянето към световните вложения способстват за бързото развиване на Пудун.

„ Пудун също е засилил развиването на Шанхай и цялостната зона на делтата на река Яндзъ ", сподели Джао.

След тези сполучливи случаи, това ще бъде забележителна година за новия жанр на урбанизация в Китай в посока към първокачествен модел за развиване, съобщи представителят на NDRC Мън Уей на конференция в понеделник.

Проектирането на градския клъстер и проектите за развиване на метрополисната зона за съгласуване на растежа на градовете с по-голям размер е една от четирите основни задания за прехода в урбанизацията. Други задания включват облекчение на рестриктивните мерки върху системата за вписване на семействата, изключително за мигранти от селските региони, и освобождение на потока от запаси, в това число земя, капитал и работна мощ, сред градските и селските региони, изясни Мън.

Джоу Мъдзи, началник на Изследователския институт за облачни услуги, сподели, че част от проекта за подсилване на метрополните области е да се усъвършенства гъсто обитаемата област - показател, който демонстрира областите с плътност на популацията над 5000 поданици на квадратен километър.

Това значи повишение на гъстотата на популацията в основните метрополиси и „ урбанизацията на популацията " не би трябвало да изостава надалеч зад „ урбанизацията на инфраструктурното строителство, покрито със стомана и бетон ", сподели той.

В отчет на института се показва, че по-силната връзка сред огромните огромни градове и близките междинни и дребни градове може да усъвършенства потенциала на метрополните области, изключително в стимулирането на действието на градовете като центрове за интернационален продан.

Старшият представител на NDRC Джоу Нан съобщи, че добре развитите метрополни региони би трябвало да се основават на механизъм, който разрешава на градовете да споделят публичните услуги и да пазят околната среда дружно.

Инфраструктурните системи, изключително обединената транспортна мрежа, ще бъдат приоритет за построяването на метрополните области. Той също по този начин изисква координирано индустриално развиване. Правителството би могло да играе роля в насочването на миграцията на популацията към огромните градски клъстери, като притегля имигранти посредством висококачествени публични услуги и обществена сигурност, прибавя тя. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР