Градските активисти обявиха днес, че следизборно Общината отново се опитва

...
Градските активисти обявиха днес, че следизборно Общината отново се опитва
Коментари Харесай

Спаси София предупреждава: Общината пак пробутва лобисткото метро до ИКЕА

Градските деятели оповестиха през днешния ден, че следизборно Общината още веднъж се пробва да прокара построяването на метро до следващия мол и ИКЕА. Градските деятели акцентират редица аргументи за какво метрото до там е нерентабилно и ще донесе надалеч повече вреди, в сравнение с изгоди както за региона, по този начин и за столичани.

„ Районът сега е с ниско застрояване, защото се намира в подножието на Витоша, а пасажерите са в пъти по-малко от нужното за метро. Метрото ще даде опция за доста презастрояване с огромни здания тъкмо там, където то не би трябвало да бъде разрешено. “ – безапелационен е Гергин Борисов.

От Спаси София настояват, че удължението на метрото до ИКЕА е нелогично и от транспортна позиция. Те споделят данни на Общината, съгласно които в региона има единствено 1800 живущи и 8000 работещи попадат в обсега му – доста по-малко в сравнение с всекидневно транспортира дори една автобусна линия. „ Зоната умерено може да се обслужва от автобусна линия, която да довозва до метро при Бизнес парка. Околовръстният път е с по 5 ленти в посока, по която рейсовете ще се движат бързо и без задръжки. Защо ще строим метро паралелно на автомагистралата? “ – питат градските деятели.

Симеоновският въжен превоз, който постоянно се акцентира от ръководещите в интерес на метрото до планината, се намира на над 1000 метра от метростанцията. От организацията напомнят, че лифтът е частен и Столичната община няма механизъм, с който да принуди притежателя да го удължи. „ Витоша ски се съди с Общината, а ски центърът на Витоша съвсем не работи. Не е ясно по какъв начин това сходство на въжен превоз и ски зона ще генерират пасажери като за метро, което има потенциал да транспортира хиляди души всеки час. “ – изяснява Гергин Борисов.

Съществен проблем е и голямата сума, която ще бъде изхарчена за построяването на новия сектор. Става въпрос за към 200 млн. лева, а годишната употреба ще коства на софиянци още към 5 милиона. „ В миг когато градският превоз на София е застрашен от банкрут, е безконтролно да се пробутва метро до всеки мол! Имаме подозрение, че става въпрос за лобистко начинание, което и в интерес на огромните частни вложители там, както и притежателите на молове и магазини. Да не забравяме, че измежду тях е и един някогашен президент на страната, който е част от ГЕРБ. Но това освен ще бъде платено от софиянци, само че и ще бъде нездравословно за дълготрайното развиване на града. “ – напомня Гергин Борисов.

Според самостоятелния общински консултант Борис Бонев, парите би трябвало да се влагат там, където носят оптимални изгоди за софиянци, а не за обслужване на потребностите на частни ползи, затворени комплекси и молове! „ С парите, които бихме дали за метро до ИКЕА може да се построят доста по-важни планове и резултатът за софиянци ще бъде надалеч по-голям. Не би трябвало всички налични средства да влагаме в планове, от които огромните компании елементарно усвояват, до момента в който градът ни потъва в бедност. Далеч по-голям проблем за софиянци са мизерията в кварталите, положението на междублоковите пространства, разпадащите се улици и тротоари, неналичието на паркове и детски градини… Парите би трябвало да отидат за тях! “ – безапелационен е Бонев.

От Спаси София приканват жителите да се включат интензивно в публичното разискване и да изразят позицията си. То ще се случи този четвъртък (22.04), от 17:30 ч., а за присъединяване е належащо да се следва този линк:
https://city-council-sofia.webex.com/city-council-sofia/j.php?MTID=mc4bd63a3e34f5be4eb3a2dd541eb2b8b
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР