Градската управа на Ню Йорк прие законов текст, който дава

...
Градската управа на Ню Йорк прие законов текст, който дава
Коментари Харесай

Ню Йорк разреши чужденци да гласуват на местни избори

Градската администрация на Ню Йорк одобри законов текст, който дава опция на чужденци да гласоподават на локални избори. Мегаполисът пръв измежду огромните градове в Съединени американски щати подхваща такава мярка, съобщи Франс прес.

Този локален закон разрешава на " непрекъснато пребиваващите на законно съображение " и на " лицата с позволение да работят в Съединени американски щати ", които живеят в Ню Йорк и не са жители на страната, " да вземат участие в общинските избори ".

Общинари демократи и редица организации, защитаващи правата на имигрантите, приветстваха " историческия избор ".

Новият закон може да обхване близо един милион чужденци, живеещи в Ню Йорк - град с деветмилионно население.

Културната и икономическа столица на американския Изток - цитадела на демократите и прогресистите, одобри текста в миг, когато в Съединени американски щати се възобновяват дебатите за достъпа на малцинствата до гласоподаване.

Редица щати използваха през последните месеци неоснователни изказвания за изборни нарушавания по време на президентския избор през 2020 година, с цел да прокарат закони, които съгласно критиците им целят да лимитират това право на малцинствата, отбелязва Агенция Франс Прес.

Кметът демократ на Ню Йорк Бил де Блазио също се запита в края на мандата си дали градът има нужните пълномощия като част от щата Ню Йорк, с цел да позволи гласуването на чужденци, и увери, че той не би се възпротивил. Мярката може да влезе в действие от началото на 2023 година
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР