Градската художествена галерия във Варна ще отпразнува 20 години откакто

...
Градската художествена галерия във Варна ще отпразнува 20 години откакто
Коментари Харесай

Днес Градската художествена галерия във Варна ще почете своя патрон с беседа

Градската художествена изложба във Варна ще отпразнува 20 години откогато носи името на Борис Георгиев, напомня Moreto.net. Художник със международно самопризнание, странник, журналист, той е роден на 1 ноември и честването на 131-та годишнина от рождението му съответствува с Деня на будителите.

От 11.30 ч. в Градската художествена изложба изкуствоведи, откриватели и художници ще отдадат респект към този необикновен човек и създател, който до края на дните си се подписва като Борис Георгиев ди Варна. Организаторите от Градската художествена изложба и Община Варна канят варненци и съпричастните към неговото изкуство да участват на беседата и на представянето на алманах с проучвания за работата и духовните му търсения.

Г-жа Пламена Димитрова-Рачева - шефът на ГХГ-Варна, изкуствовед и откривател на живота на Борис Георгиев, ще изнесе сказка „ На този ден, роден във Варна. Борис Георгиев от Варна и Индия – мост сред две цивилизации на духа “.

Ще бъде показан Сборник с отчети от конференцията „ Борис Георгиев от Варна (1888-1962), извършена на 26 и 27.10.2018 година и отдадена на 130 години от рождението на художника. В него са включени разработки на Пламена Димитрова-Рачева, Николай Савов – един от моторите на именуването на галерията и прокурист на госпожа Вирджиния Джакомети – щерка на художника, Дарина Билярска от Централния държавен архив-София, Донка Николова от Държавен архив-Варна, Константин Златев – учител по теология в лицей „ Ст. Константинов “, София и Антоанета Дюнгелян.

Художник със международно самопризнание, контактувал с Махатма Ганди, Джевахарлал Неру, Алберт Айнщайн, излагал свои произведения в Италия, Германия, Латинска Америка, дълги години Борис Георгиев е пропуснат в България. Интересът към личността му избухва през 1998 година с поредност беседи и документалния филм на Димитър Кацев „ Художникът, странникът, индивидът “.

Основават се няколко инициативни комитета, които оферират Градската художествена изложба да има за патрон Борис Георгиев. Въпреки решението на Общинския съвет и кмета на града обаче, галерията по този начин и не приема името му. Инициативни художници, откриватели и жители работят интензивно и със съдействието на тогавашния кмет Христо Кирчев изпращат покана до дъщерята на художника.

Г-жа Вирджиния Джакомети и брачният партньор ѝ идват във Варна на 11 август 1999 година и подаряват 12 картини на Борис Георгиев на Градската художествена изложба. Дарителската им воля е те да бъдат изложени пред аудитория. В Градската художествена изложба е завършена „ Зала на патрона “, в която е показана биографията на Борис Георгиев и негови картини, които сами приказват за него. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР