Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, представя постиженията на

...
Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, представя постиженията на
Коментари Харесай

Млади таланти представят офорти на тема Майстора през нашите очи във Варна

Градската художествена изложба “Борис Георгиев " - Варна, показва достиженията на младите гении от 9. 10. и 11. клас на Националното учебно заведение по изкуствата “Добри Христов " - Варна, които през тази учебнагодина работят в региона на графичната техника офорт в границите на взаимната Образователна стратегия на Галерията и Училището. Творбите им са събрани в изложбата “Майстора през нашите очи ", част от Пролетния салон на изкуствата на Община Варна. Експозицията включва офорти, основани по рисунки на Владимир Димитров - Майстора (1882-1960 г.), и ще бъде ситуирана в залите на Варненската изложба от 10 до 29 април 2024 година

Георги Венин, шеф отдел в дирекция “Култура и духовно развиване " на Община Варна, признава, че е бил разчувствуван от концепцията учениците да работят по творби на Владимир Димитров-Майстора, тъй като неговите детски ваканции са били в Кюстендил, където постоянно е посещавал Градската изложба с шедьоврите на българския класик: “Когато си измежду неговите картини, те облива слънце - споделя Венин, - душата ти почва да свети. Много е ярък той, повсеместен е, въздейства на всички сетива. Дори и неговите рисунки от войната - и те са прелестни, въпреки и да нямат цвят - рисувани единствено с черно - с молив или туш, само че имат същото доста мощно влияние. Явно влияят и на децата, които не имитират Майстора, а въодушевени от него, вършат свои картини по собствен метод. "

Откриването на изложбата офорти “Майстора през нашите очи " е на 10 април от 17:30.

Градска художествена изложба “Борис Георгиев " се намира на ул. “Л. Каравелов " 1. Работно време: вторник - неделя 10:00 - 18:00, почивен ден - понеделник.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР