Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, предлага на 20

...
Градската художествена галерия “Борис Георгиев - Варна, предлага на 20
Коментари Харесай

Градската художествена галерия във Варна започва музейни турове

Градската художествена изложба “Борис Георгиев ” - Варна, предлага на 20 март на своите гости профилирани беседи, в които те ще могат да се срещнат с непрекъснатата експозиция и краткотрайните изложения в най-големия живописен музей по Българското Черноморие. Беседите ще бъдат изнесени на два езика - от 13:30 ч. стартира беседата на български, а от 15:30 ч.

- на британски език. Те ще бъдат извършени в границите на музеен тур, при който посетителите ще преминат през залите, водени от музеен експерт, който ще ги вкарва в другите интервали на българското изкуство.

Турът ще стартира с посещаване на огромната краткотрайна галерия живопис на женски облици от музейния фонд под названието “Тя ”. Изложбата показва близо 60 живописни творби и е експонирана на последователен принцип, тъй че фенът има опция през женския облик да познае динамичността и измененията, които настъпват в българското изобразително изкуство.

Изложбата “Тя ” се организира под патронажа на регионалния шеф на Област Варна проф. доктор Андрияна Андреева и на кмета на Община Варна Благомир Коцев.

След това участниците в музейния тур ще се насочат към непрекъснатата експозиция, ситуирана на втория и третия етаж, в която са показани едни от най-плодотворните интервали в изкуството на България. Ще бъдат проследени трендовете, които се развиват през десетилетията през цялото време на ХХ век до наши дни. Акценти в беседата ще бъдат творбите на представителите на придвижването “Родно изкуство ” и Дружеството на “Новите художници ” от 20-те и 30-те години на ХХ век. Ще бъде прегледана и забележителната сбирка от живописни портрети на делегати, подписали Вестфалския кротичък контракт, основани от фламандския художник от XVII в.

Анселм ван Хуле, дарена на Варненската изложба, от семейството на дипломата Иван Станчов. Посетителите ще видят и залата на патрона на Галерията - родения във Варна художник символист Борис Георгиев (1888-1962), в която са експонирани 16 негови творби, дарени главно от щерка му Вирджиния Джакомети. Галерията разполага и със стойностна сбирка от модерно изкуство от 1980 - 2020 година Ще бъде показана богатата колекция от творби на водещи имена в българското изкуство от 80-те и 90-те години на ХХ век, когато се утвърждават варненските създатели от поколението, наложило по-свободен, актуален метод на изложение. Турът ще приключи с българското изкуство след 2000 година

Беседите на 20 март не се заплащат в допълнение. Входът е само с входен билет.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР