Градска художествена галерия Борис Георгиевул. Любен Каравелов N10 коментара за

...
Градска художествена галерия Борис Георгиевул. Любен Каравелов N10 коментара за
Коментари Харесай

Христо Христов изговаря в изложба натрупани мълчания

  Градска художествена изложба Борис Георгиевул. " Любен Каравелов " N1

0 коментара за Градска художествена изложба Борис Георгиев Един скъп варненски актьор с блестящо наличие в креативния живот на морската столица открива на следващия ден, 27 май, независима галерия в Художествения музей " Георги Велчев “, филиал на Градската художествена изложба " Борис Георгиев “ – Варна. Изложбата е част от годишната стратегия за гостуващи експозиции, проведена от уредника в музея Боян Боев.

7 статуи и 17 платна живопис, акрил, основани главно през последните 2-3 месеца, е подбрал художникът за това показване. Те са особено основани за тази галерия и за пространството на музея. " Направих ги по-абстрактни – признава Христо Христов, – по този начин считам, че давам отговор на условията на това по-камерно музейно място. Съвсем разнообразни са от последната ми галерия в Градската изложба на Варна, с която чествах моите 55 години. Но човек постоянно търси нещо ново, аз също. Почти всички работи са артикул на заниманията ми в интервала на карантината. И до момента в който за доста актьори от другите изкуства този интервал беше време на извънредно отшелничество, аз не мога да кажа, че съм го усетил по този начин. Защото моят живот е непрекъснато отшелничество, да си художник е самотно занятие. Ние, художниците, по тази причина и сме сбити, нашите мълчания са изговорени в работите ни. “

Сред платната в експозицията са " Силуети “, " Хоризонти “, " Бряг “, " Носталгия “, " Състояние “, " Тя “, " Прозорец “, а измежду скулптурите -   " Момиче с цвете “, " Утро “, " Дар “ – все нови пластики от бронз. Между тях откриваме и една обичана работа от доста по-ранен стадий на творчеството на скулптора – " Игра “, която ще подсети на мнозина за заниманията на детството от втората половина на ХХ век, когато две ръце и копче на конец бяха задоволителни, с цел да се забавляваш в тишината на ненатрапчивите игри, с усмивка толерирани от възрастните.

Изложбата ще бъде открита за посещаване след 14:00 на следващия ден, 27.05.2020, в Музея " Георги Велчев “ на ул. " Радко Димитриев “ 8. Може да бъде посетена до 20 юни, в дните от вторник до събота, от 10 до 18 ч.

Христо Христов е роден на 22 май 1963 година във Варна. През 1982 година приключва Специализираното учебно заведение за художествена обработка на камъка в село Кунино. През 1994 година приключва компетентност " Скулптура “ в Националната художествена академия в София, където е студент на проф. Димитър Бойков. От същата година е член на СБХ.                                                                            

От 1994 година излага творбите си в изложба Georg на остров Зюлт, Германия. През 1996 година, в столичната изложба " Макта “, показва своята първа независима галерия. Автор е на статуетката на годишните награди " Спортен Икар “ на фондация “Български спорт “, които създава от 1977 година През 2000 година става лауреат на премията " Златно перо “ за принос към българската просвета. Участва и в няколко симпозиума по статуя – " Море от форми “ (2002, 2003) в Златни пясъци, Международен симпозиум – камък (2003), Вунсидел, Германия и други През 2002 година негови пластики са включени в общата галерия в постройката на Европейския парламент в Брюксел (в кабинета на еврокомисаря по разширението на Европейски Съюз Гюнтер Ферхойген). Сред монументалните произведения, направени от статуя, е и пластиката, която от 2003 година е експонирана в двора на Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков “, София. През 2019 година бронзовата пластика " Полет “ на Христо Христов е сложена на площад " Атлантическа взаимност " в градинката до Градската художествена изложба във Варна. Творбата е част от сбирката " Музей навън “ в морския град.

Христо Христов е лауреат на Първа премия в състезанието " Регионални награди " Алианц България “ за статуя 2010, както и на Първа премия от Биеналето на дребни форми в Плевен.       

Изложби:

2015 - " По – високо от Слънцето “ Heoher als Die Sonne, БКИ Дом " Витгенщайн “, Виена.

2015 - " По – високо от Слънцето “ Heoher als Die Sonne, БКИ в Прага.                                          

2013 - Посолство на Република България, Хага, Холандия.

2013 - независима галерия, абатство Свети Адалберт, Холандия.

2011 - независима галерия, изложба Le Papillon, Варна.

2009 - независима галерия, изложба " 1908 “, София.

2009 - независима галерия, изложба " Аросита “, София.

2008 - независима галерия, изложба Le Papillon, Варна.

2006 - независима галерия, Кметство на град Бон, Германия.

2005 - независима галерия, Български културен институт в Берлин, Германия.

2004 - независима галерия, изложба " Буларт “, Варна.

2002 - независима галерия, изложба " Артамонцев “, София.

2001 - показва свои произведения в изложба Celine, Париж, Франция.

2001 - независима галерия в хотел Hilton, София.             

2000 - независима галерия, изложба " Цар Освободител “, София.             

1999 - независима галерия, Български културен институт в Берлин, Германия.

1998 - независима галерия, изложба " 3.14 “, Берген, Норвегия.

1996 - независима галерия, Обединена българска банка, София.               
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР