Градска художествена галерия Борис Георгиевул. Любен Каравелов N10 коментара за

...
Градска художествена галерия Борис Георгиевул. Любен Каравелов N10 коментара за
Коментари Харесай

150 г. от рождението на композитора Гомидас отбелязваме във Варна

  Градска художествена изложба Борис Георгиевул. " Любен Каравелов " N1

0 коментара за Градска художествена изложба Борис Георгиев 150 година от рождението на композитора Гомидас ще бъдат маркирани във Варна. Събитието ще се организира в ГХГ " Борис Георгиев “ на 8-ми декември от 18:00 с вход Свободен.

През актуалната 2019-та година светът чества 150 години от рождението на композитора, фолклорист, артист и хоров диригент Гомидас. Роден на 26 септември 1869 г в Кютах, Османската империя още в ранни детски години остава кръговиден сирак. Възхитителният му глас е причина да бъде видян от духовенството и да бъде изпратен за образование в духовна семинария.

По времена монашеството си, Гомидас е назначен за учител по музика в семинарията на Ечмиадзин (духовния център на всички арменци). Успоредно с преподавателската си активност основава хор, оркестър от национални принадлежности, обработва национални песни, написа проучвания за арменската църковна музика.

Бъдещото развиване на Гомидас е обвързвано и с различен огромен музикален център - Берлин, където учи с изключение на музика и философия, хармония, обща история и история на музиката. По покана на Международното музикално общество изнася лекции за арменската църковна и световна музика.

След завръщането си в Армения, Гомидас стартира дейна музикална активност - сменя системата на образование в семинарията, основава оркестър, усъвършенства хоровите осъществявания, обхожда разнообразни региони на страната и записва хиляди арменски, кюрдски, персийски и турски песни. Прави обработка на част от песните. Изявява се в разнообразни страни по света като преподавател, солист и диригент. Замисля и огромни, монументални музикални форми - написа музикалния епос " Сосна црер " и операта " Ануш ".

В Цариград Гомидас провежда разбъркан хор от 300 души и го назовава " Гусан ". Хорът става доста известен. В репертоара му главно място заемат арменските национални песни. Композиторът постоянно изнася лекции, отчети, демонстрира се като солист и диригент. Има магнетично влияние върху публиката. От неговото изкуство са покорени Венсан д`Енди, Габриел Форе, Камий Сен-Санс. След едно негово осъществяване Клод Дебюси възкликва: " Гениално, отче Гомидас! Прекланям се пред вашия музикален талант! "  

Във връзка с годишнината от рождението на Гомидас през месец декември Варна ще даде сцена на две музикални звезди от Армения, да пресъздадат част от творчеството на гениалния композитор.

Хасмик Харутюнян е към този момент позната на публиката на града, откакто изнесе концерт през април във Варна. Талантлива и мощно харизматична, Хасмик е една от огромните очаквания на класическата сцена. Оперната прима, представител на арменската музикална школа е притежател на влиятелни редица интернационалните награди като: 1-ва премия на Международен конкурс за музикални реализатори " Ренесанс “, 1-ва премия на Национален конкурс " Татевик Сазандарян “, 1-во място в конкурс отдаден на основаването на Университет по изкуства  Армавир и други Връх в кариерата на Хасмик Харутюнян е наградата " Най-добър реализатор на класическа музика за 2018 година “, връчен от Световната Асоциация за изпълнителски изкуства.

Етери Хованисян е едно от ярките феномени в музикалните среди на Армения. Завършва Националната Музикална Консерватория " Гомидас “ с профил " канон “. В младата си професионална биография, Етери към този момент може да се похвали с наградата за " Най-добър реализатор на канон “. Участва на концерти по целия свят – Австрия, Германия, Русия, Франция, Англия, Съединени американски щати и доста други страни.   

По традиция, концертите на Общоарменския Благотворителен съюз " Парекордзаган “ се организират със специфичното присъединяване на AGBU Chamber Orchestra Varna.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР