Градовете – място за хора или автомобили и Как да

...
Градовете – място за хора или автомобили и Как да
Коментари Харесай

Устойчива градска мобилност или защо в градовете трябва да се развива колоезденето и ходенето пеша


Градовете – място за хора или коли и Как да създадем живота си по-приятен в една среда, превземана от транспортните средства, бяха измежду тематиките обсъждани на петия семинар, част от самодейността „ ЕКООБЩИНА “ 2018. Той бе отдаден на устойчивата градска подвижност и провокира забележителен интерес у представителите на общините.

По традиция, Н. Пр. Ерик Льобедел, дипломат на Франция в България откри събитието. Той приветства гостите на семинара, като изрази убедеността си, че всички участвали през днешния ден, както и участниците в предходните семинари, ще подадат кандидатурите си за присъединяване в конкурсната част на самодейността.

„ Устойчивата градска подвижност е измежду целите в дневния ред на Европа и се преглежда наедно с другите настоящи въпроси, свързани с развиването и модернизацията на страните. Прилагането на ограниченията за устойчивата подвижност ще решат редица проблеми, пред които са изправени през днешния ден огромните градове по света “, сподели Валентин Йовев, зам.-министър на районното развиване и благоустройството.

Първи преподавател на семинара бе госпожа Силви Банун, междуведомствен координатор – развиване на практиките на потребление на велосипед към Министерство на екологичния и взаимен преход. Тя показа каква е френската тактика за поощряване потреблението на колело в градовете или Защо колоезденето и ходенето пешком би трябвало да се развиват? Силви Банун акцентира, че основаването на публичните пространства цели генериране на обществена връзка сред хората. Затова и градовете би трябвало да бъдат проектирани по този начин, че да бъдат в интерес на хората, а не на колите. Като добър образец тя показа стратегия за стимулиране на децата да употребяват велосипед и да вървят пешком. Едновременно с това, в тази стратегия е залегнало и адаптирането на градоустройствените проекти, с цел да се улесни този екологичен метод на напредване.

Използването на велосипед и напредването пешком имат доста преимущества и във връзка с битката против изменението на климата, здравето и енергийната успеваемост (по-малко потребление на моторизиран транспорт). Не би трябвало да се подценяват и икономическите преимущества, които се следят в региони, където наличието на коли е лимитирано, а точно: цената на недвижимите парцели се повишава, усилва се желанието на хората да излизат и да посещават търговски и културни обекти. За да се реализиран тези положителни резултати, госпожа Банун предлага съответни решения като понижаване на оптималната позволена стойност на скоростта на колите в центъра на града и улеснение построяването и потреблението на велоалеи и пешеходни пътеки.

Системите за поощряване на жителите и компаниите в самодейното потребление на публичния градски превоз, бе тематиката на презентацията на Жан-Франсоа Рьотиер, някогашен заместник-председател по превоза в Метрополия Нант. Той изясни, че превозът е действителен инструмент за превръщането на градовете в по-добро място за живеене. Важна стъпка за това е демократизирането на превоза или с други думи превръщането му в наличен за всички. Стратегията за реализирането на тези цели включва благоприятстване на къси пътувания, съгласуване на транспортната мрежа, „ усмиряване на трафика “ (намаляване на допустимата скорост в градовете), понижаване потреблението и мястото за коли и не на последно място, стимулиране на смяната в навиците на хората във връзка с напредването. Жан-Франсоа Рьотиер акцентира, че през 2030 година във Франция се чака броят на хората, които се придвижват в градовете със личен автомобил да е еднакъв на този на хората, ходещи пешком (и двете към 30%). За съпоставяне през 2002 година, разликата е била над 28% в интерес на колите.

Специален посетител на петия семинар от българска страна беше Чанка Коралска, заместник-кмет по строителство, вложения и районно развиване в Община Бургас. Тя показа проекта за градска подвижност на общината и развиването на координацията с жителите. Според него за интервала 2014 – 2020 година интегрираният модел за ръководството на градската подвижност обгръща построяването и оборудването на буферни паркинги на основни места, обвързани със системата на публичния превоз, въвеждане на система за интегрирано ръководство на публични паркинги, както и реорганизация и съоръжение на светофарно контролирани кръстовища. За своите сполучливи и устойчиви политики в региона на подвижността, община Бургас бе излъчена като победител в същата категория в предишното издание на конкурс „ ЕКООБЩИНА “ 2017.

Вторият преподавател бе Радостина Петрусенко, основна дирекция „ Стратегическо обмисляне и стратегии за районно развитие” на Министерство на регионалното развитие, която срещна присъстващите с опциите за финансиране на общините във връзка с устойчивия градски превоз.

Днешният семинар беше последното от поредицата събития, част от програмата на „ ЕКООБЩИНА “ 2018. В идващия стадий от състезанието общините, които желаят да аплайват, би трябвало да попълнят въпросниците за всяка мечтана категория и да ги изпратят за оценка от експертното жури. Всички общини могат да подават кандидатури за присъединяване и в петте категории, а крайният период за изпращането им е 31 юли 2018 година

Конкурс „ ЕКООБЩИНА “ се провежда от Френското посолство в България в партньорство с Министерството на районното развиване и благоустройството и с Министерството на околната среда и водите. Инициативата е под патронажа на Президента на Република България. Корпоративни сътрудници на самодейността са „ Рено Нисан “ България, Saint-Gobain Weber България, Декатлон България, „ Веолия “ България и Регионален фонд за градско развиване.

Конкурсът ЕКООБЩИНА се провежда от Френското посолство в България. Той се организира за трета поредна година и е отворен за присъединяване на всички български общини. Те би трябвало да попълнят въпросниците, поместени на уеб страницата на самодейността и да ги изпратят преди крайния период. Кандидатурите на общините ще бъдат оценени от експертно жури във всяка една област. В края на състезанието ще бъдат връчени по две първи награди във всяка една от петте категории, надлежно за община с население до 10 000 души и с население над 10 000 души за категорията „ Устойчиво ръководство на водите “ и до и над 40 000 души за останалите категории.

В изданието на състезанието през 2018 година, всички жители и Неправителствени организации, които имат интерес в областите спорт и здравословен метод на живот, ще могат да вземат присъединяване в него. От всички кандидатури ще бъдат определени 10, които в следствие ще бъдат поканени на уъркшоп за доусъвършенстване на концепциите си.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР