Градоначалникът на Благоевград Атанас Камбитов, който е номиниран за трети

...
Градоначалникът на Благоевград Атанас Камбитов, който е номиниран за трети
Коментари Харесай

Кметът на Благоевград бил вписан като управител на търговско дружество


Градоначалникът на Благоевград Атанас Камбитов, който е номиниран за трети мандат, самичък е заплашил поста си, влизайки в ръководството на комерсиално сдружение през 2017 година Това е довело до правосъдни каузи, които се точат и до през днешния ден.
Камбитов е кмет към този момент 8 години.
През април 2019 година в ОИК – Благоевград постъпва сигнал от общинската съветничка Злата Ризова, че през 2017 година Камбитов е шеф на компания „ Старт 2015” тъкмо осем дни.
„ Бях сигурна, че ОИК ще се самосезира и ще приключи пълномощията на кмета, каквито са наредбите на закона. След като не го направи, ги алармирах аз с искане пълномощията да бъдат прекъснати. Кметът е видял своя гаф, заличил е събитието и се е надявал никой да не разбере”, описа Ризова.
Според закона за локалното самоуправление за времето на мандата си кметовете по никакъв метод не могат да вземат участие в ръководството на компании и сдружения. Ако го създадат, по закон пълномощията им се приключват. В Благоевград това не се случва, макар че опозицията приема сигнала на Ризова и открива в Търговския указател, че изказванията ѝ са правилни.
„ Въпреки всичко, се взе решение, с което пълномощията му не бяха прекъснати, че е било преди време и е било за малко – единствено за една седмица”, изясни юрист Мария Стойнева, някогашен член на ОИК от Българска социалистическа партия.
Така кметът резервира позицията си и стартира да води каузи, с цел да потвърди, че въпреки да е заверил персонално и нотариално своя автограф, когато е купувал сдружението, е станала някаква неточност в Търговския указател и той желае заличаването ѝ. В годишната си декларация за спор на ползи от 2018 година кметът също се е показал като притежател на компанията.
„ Трябва вероятно да бъде заличено събитието, че лицето е има дялове и е шеф на комерсиално дружество”, изясни Мартин Бусеров, който е ръководител на ОИК от ГЕРБ.
„ Значи кметът два пъти се е объркал. Веднъж като се е назначил за шеф и е купил дяловете и повторно като заличава това. Нелепо е”, уточни Злата Ризова.
Кога ще се произнесе съдът не е ясно. Вероятно след изборите на 27 октомври. „ ОИК взе политическо решение, тъй като другояче трябваше да приложи императивната норма на закона и да приключи пълномощията на кмета”, твърди Ризова.
Повече от месец кметът Камбитов не желаеше да разяснява тематиката, макар многократните ни опити да се свържем с него още през август.
По-късно пред bTV кметът Камбитов изясни вписването си като шеф с техническа неточност: „ Чисто механически нямаше по какъв начин в системата да се спре вписването. Аз съм го подписал и съм го декларирал като техническа неточност. Чисто техническа неточност с името, името не би трябвало да е Атанас”.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР