Градинската чубрица се отглежда като пикантна и ароматна подправка, но

...
Градинската чубрица се отглежда като пикантна и ароматна подправка, но
Коментари Харесай

Чай от чубрица - за какво е полезен

Градинската чубрица се отглежда като пикантна и ароматна фалшификация, само че не всички знаят, че тя също има редица лечебни свойства, заради което заема не малко място в националната медицина. Градинската чубрица се употребява в научната медицина в някои страни - от надземната част се получава етерично масло, а в някои случаи се употребява и самия филиз от растението.

Химичният състав на чубрицата дефинира нейните лечебни свойства. Етеричното масло е най-ценният съставен елемент на лечебните първични материали (в младите листа и цветя наличието му варира в границите на 0. 5 - 2%). То се състои основно от карвакрол (в рамките на 40%) и цимена (съдържанието доближава 30%).

Съдържа също дребни количества тимол, парацимол, фенол с незнайна конструкция и химикали от терпенова група. В пикантната билка са открити и други биологично дейни субстанции (слуз, мъка, смоли, каротеноиди, витамин С, рутин, фитонциди, стигмастероли и минерални соли).

С лечебни цели от чубрицата се подготвя чай. С какво е потребен той?

Първото нещо, което би трябвало да се подчертае, е удобният резултат върху стомашно-чревния тракт. Стимулира секрецията на жлъчка и производството на стомашен сок и в следствие усилва апетита и усъвършенства процеса на храносмилане.

Активните съставки на пикантното етерично масло имат бактерицидни свойства, заради което оказват помощ при разстройства в червата (гнилостни и ферментативни процеси, вследствие на което се явяват отичане, метеоризъм и др.). Чубрицата има антиеметични свойства, т.е. работи срещу повръщане. Тя е способна да упражнява спазмолитичен резултат, заради което се употребява в случаи на стомашни и чревни конвулсии.

Също по този начин е значимо да се знае, че чубрицата може да инхибира виталната интензивност на някои типове хелминти, заради което е целесъобразно да се вкара в състава на лечебни чайове срещу паразити.

Чаят от чубрица подтиква работата на бронхиалните жлези, способства за разреждане на вискозната слуз, заради което билката постоянно се прибавя към отхрачващите и антитусивните чайове.

Чаят от чубрица ускорява изпотяването, затова такава напитка ще обезпечи забележителна помощ при първите признаци на простуда, а също по този начин може да служи като профилактично средство по време на зараза от настинки, в това число с инфекциозна природа.

 чубриц

Чубрицата ускорява диурезата (има диуретичен ефект), демонстрира антибактериални и противогъбични свойства, затова чаят от нея може да се употребява при голям брой болести на отделителната система (цистит, нефрит и др.).

Чаят от чубрица работи като успокоително, а също и като антидепресант. Установено е, че нейното етерично масло подтиква мозъчната активност и покачва умствената и физическата продуктивност (осигурява прилив на енергия).

Що се отнася до резултата върху сърдечно-съдовата система, в това отношение чаят от чубрица оказва помощ за понижаване на сърдечната периодичност, намалява кръвното налягане и оказва помощ за разчистване на кръвоносните съдове от отлагания на холестерол.

Има доказателства, че чубрицата оказва помощ за намаление равнищата на кръвната захар, има антиоксидантни свойства и инхибира развиването на онкологичните процеси.

Как да си приготвим чай от чубрица?

Обикновено за подготвяне на чай са нужни 2 ч.л. сушена чубрица на 250 мл вряща вода, като се запарва за 15 минути и се прецежда. Консумирайте парещ. Пикантният чай се употребява като потогонно средство (след това би трябвало неотложно да си легнете и да да се завиете с нещо топло). Когато го употребявате за кашлица, е добре да добавите мед към напитката.

Можете да извършите и по-силен чай. Той се предлага да се приема в началния стадий на хипертония (за намаление на кръвното налягане), при нараснала раздразнителност, нарушаване на съня и чести главоболия.

Помага и при гадене и повръщане, употребява се за лекуване на разнообразни нарушавания на стомашно-чревния тракт (диария, колики и др.). За половин литър вряща вода ще са нужни 2 супени лъжици суха чубрица. Запарва се един час и се прецежда. Приемайте чая от чубрица по 100-150 мл, 3-4 пъти дневно.

Чай за изхвърляне на паразити. За 300 мл вода би трябвало да вземете 2-3 супени лъжици суха чубрица. Кипнете и след пет минути отстранете от огъня, прецедете след леко изстудяване. Необходимо е да се изпие цялата запарка сред 23:00 и 01:00, а на сутринта да се вземе слабително и да се направи клизма.

 чай от чубрица - изгоди

Същата запарка може да се употребява под формата на компреси, лапи и измивания при лекуването на дерматологични болести, в това число микози. Препоръчва се и за изплакване на устата при зъбни проблеми (стоматит, гингивит, кървене на венците, неприятен мирис и др.).

Противопоказания и странични резултати

Противопоказанията за чубрицата могат да бъдат разграничени на две групи: физиологичен вид и патологични. Физиологичният вид е бременност - биологично дейните субстанции от чубрица подтикват свиването на маточните мускули, което може да предизвика импровизиран аборт.

До известна степен самостоятелната нетърпимост може да се отдаде и на физиологичния вид, макар че алергичните реакции могат да бъдат резултат от патологични процеси - във всеки случай е по-добре да откажете използването на чубрица.

Категорията на патологичните противопоказания включва чернодробни и бъбречни болести в изострен стадий; язва на дванадесетопръстника; хиперфункция на щитовидната жлеза; някои нарушавания в работата на сърцето (атеросклероза, предсърдно мъждене, кардиосклероза).

Най-пълната информация за противопоказанията и препоръките във връзка с лекуването с потребление на градинска чубрица ще бъде предоставена от лекуващия доктор или фитотерапевт.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР