Градината v морето. Намира се във водите край брега на

...
Градината v морето. Намира се във водите край брега на
Коментари Харесай

Зелена светлина: Градина под вода

Градината v морето. Намира се във водите край брега на италианския град Ноли, на 8 метра под повърхността. Шест сферични оранжерии, в които се отглеждат подправки и билки. Без пестициди, химикали и пръст. Чисти аромати, с които водолазите-градинари доставят локални заведения за хранене.

Лука Гамберини: Растенията се отглеждат по метода на хидропониката. Имаме построена лабораторна система, която използваме като пример, с цел да направляваме подводната среда.
" Градината на Немо " - по този начин Лука нарекъл подводните си оранжерии. Идеята се появила инцидентно, от пристрастеността му към гмуркането и земеделието. Симбиозата се оказала сполучлива. Проектът унищожава стандарти, само че пък разкрива нови благоприятни условия за развъждане на растения.

Лука Гамберини: Оранжериите под вода са безвредно място. Растенията в тях са предпразени от рискови метеорологични условия като градушка, пороен дъжд и мраз.
Няма и суша, нито пък инсекти, които унищожават растенията. А даже и под водата има задоволително слънчева светлина, която дава опция на растенията да правят фотосинтеза. Влажността е задоволителна, получава се от изпарението на солената водата в сферата.

Лука Гамберини: Ето тези отвори, през тях става напояването. Във всяка дупка има сложено семе, което ще поникне.
До 48 часа семената покълват. Първите реколти от подводните оранжерии били с босилек. Той бил с доста положителни качества, въпреки химичният му състав да бил по-различен от този, който се отглежда на сушата. Под водата към този момент порастват всевъзможни билки и то през множеството месеци в годината.

Джани Фонтанеси: Ние получаваме данни от оранжерията в действително време за влажността, за температурата и за водата, с която се напояват растенията. За всички параметри, които са нужни, с цел да отглеждаме растенията.
От подводния босилек се получава необикновено вкусно песто, споделят готвачите от Ноли. Но задачата на оранжерията не е единствено приемане на съвършени аромати. Лука се надява неговата градина да се окаже едно от решенията за ограничение на глада на Земята.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР