Градината на земните удоволствия е може би най-известната картина на

...
Градината на земните удоволствия е може би най-известната картина на
Коментари Харесай

Виртуално в Градината на земните удоволствия

" Градината на земните удоволствия " е може би най-известната картина на Йеронимус Бош, холандския художник от ХV век (намира се в музея " Прадо " в Мадрид). Това е времето, в което Колумб разкрил Америка, Леонардо нарисувал „ Мона Лиза ”, а Инквизицията сковавала в боязън мозъците на католиците.

Благодарение на технологиите и на насъбраните знания за смисъла на сцените през днешния ден имаме опция да създадем едно персонално виртуално пътешестване в детайлите и по този начин във времето и креативния развой на Йеронимус Бош (и може би да поразсъждаваме уединено за личните си морал и грехове).

Аудио-визуалното странствуване от свръх-високо качество е част от троен план, разказан като „ трансмедиен триптих ”. Към уеб страницата на „ Градината ” се чакат и документалния филм „ Йеронимус Бош, допрения от Дявола ” (трейлърът е по-долу), както и още една виртуална интерактивна документална форма, наречена „ Йеронимус Бош, очите на бухала ”. Благодарение на технологиите за „ Градината на земните удоволствия ” няма потребност да отидете до Мадрид, задоволителни са единствено слушалки и положителни знания по британски за едно изцяло изчерпателно, детайлно и осмислено разглеждане. Силно предлагам и частите, които не са озвучени (маркирани са като спомагателна информация към някои от сцените), които са също доста любопитни.

Картината е дълга е 389 см., висока 220 см., нарисувана е евентуално през 1490-а година върху три груби дъбови плоскости. Представлява триптих – двете странични крила могат да се отварят, а когато е затворена, на външната ѝ страна е изобразен (по всяка вероятност) Третият Ден от Сътворението, когато Бог още не е основал животните и индивида. Бог е показан в горния ляв ъгъл, а Земята  като кристална сфера в непрогледния мрак на Космоса.



Когато крилата се отворят, се разкрива възхителен, ослепителен контрастност сред екстериора и интериора на картината – вътрешността ѝ кипи от живот, деяние и невероятни елементи, разказващи стотици истории. Картината е толкоз обитаема, комплицирана и загадъчна, че сега има даже мобилно приложение, даващо опция на феновете да видят всички детайли, а експерти и фенове изследват от епохи смисъла на обособените подиуми.



Върху левия панел е нарисувана Райската градина, евентуално представянето на Ева пред Адам. Централният панел, „ Градината ”, има мощен полов заряд – отдадена е на пристрастеността, плътските изкушения, плодовитостта, удоволствието. Този панел не е обвързван с Генезиса. Десният илюстрира Адът, който е бил същинска обсесия за средновековния човек и заема съществено място в творчеството на Бош.

Невъзможно е да се опише всичко, което се вижда и случва в  „ Градината на земните удоволствия ” – това е история за морала и прегрешението в едно характерно време.
Приятно проучване!

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР