Градината Кристал“ е паметник на градинското и парково изкуство. Оформилият

...
Градината Кристал“ е паметник на градинското и парково изкуство. Оформилият
Коментари Харесай

Дупката на Кристал остава, протестът е излишен

Градината „ Кристал “ е монумент на градинското и парково изкуство. Оформилият се във времето релеф с денивелация на терена е част от нейния присъщ образ, които се резервира и с плана за реновиране. 

Това разгласи на страницата си във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова във връзка появили се информации, че дупката в градинката на Кристал ще бъде запълнена и камиони изсипват пръст в нея. 

В момента се лишава горния почвен пласт, който е с понижени качества и се заменя с нов хумусен пласт, който ще бъде затревен, изяснява Фандъкова. 

В градината „ Кристал “ ще бъдат засадени 52 нови дървета - чинар, липа, кедър и смърч. 

Историята на вдлъбнатината на терена е забавна и документирана - през 1914 година на мястото е изработен ров за основите на постройка на Народната библиотека и музей. Заради войните, градежът не е осъществен и през 1927 година денивелацията е завършена като част от парковото пространство на градината против Военния клуб. 

Във фейсбук пък към този момент е проведен митинг " Фандъкова, излез от дупката!. Веднага! в понеделник от 12 до 20 часа пред Столична община. Организаторът на митинга Владо Руменов оповестява, че " В момента тече засипването на историческата дупка зад паметника на Стамболов! ". 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР