Градчето Сало се намира на езерото Гарда, в северна Италия.

...
Градчето Сало се намира на езерото Гарда, в северна Италия.
Коментари Харесай

Градчето Сало – родното място на създателя на цигулката

Градчето Сало се намира на езерото Гарда, в северна Италия. То е роден дом на огромния занаятчия на цигулките Гаспаро Белтолоти (1540-1607 г.). Бертолоти е прочут и като Гаспаро да Сало по името на родния си град. Той е приет за най-големия занаятчия на цигулки преди Страдивариус, който го счита за собствен преподавател.

 © БГНЕС
Роденият през 1540 година занаятчия произлиза от семейство с положително за времето си музикално обучение. Самият той е можел да свири доста добре на виолончело. През 1562 година се реалокира в град Бреша, където открива своя


работилница. Гаспаро издига струнното дело на доста високо ниво, негови цигулки се продават в Рим, Венеция и Франция.
Смята се, че инструментите от Бреша са най-търсените в цяла Европа в интервала на Ренесанса. За това безспорна заслуга има и Гаспаро. До 1630 година те са по-търсени от знатните музикални дворове, в сравнение с кремонските. И единствено чумата, която станала причина за гибелта на множеството майстори от Бреша, върнала шампионата на Кремона (града, в който животът си прекарва Антониус Страдивариус - б.р.).

До ден сегашен има спор, кой е първи е основал цигулката в нейния актуален тип. Без подозрение Гаспаро е създал инструмент със модерна форма, доста мощен и равномерен. Неговите модели са изучени доста в детайли от Страдивариус в интервала 1690 и 1700 година Така той основава фамозния си инструмент „ Long Strad “.

Приблизително 80 инструмента на Гаспаро да Сало, основно цигулки, контрабаси, са се запазили до ден-днешен. Сред актуалните музиканти, които свирят на неговите цигулки, са Жерар Косе, Джеймс Дънъм и Амихай Грос.
 © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР