Градът на липите: от 24 до 29 септември Довечера: Самодива

...
Градът на липите: от 24 до 29 септември Довечера: Самодива
Коментари Харесай

Тази седмица е под знака на „Пиеро"

Градът на липите: от 24 до 29 септември
Довечера: " Самодива " на спектакъл " Любомир Кабакчиев " - Казанлък

Вече е в разгара си 11-ото издание на Международния кукленотеатрален фестивал за възрастни " Пиеро ", който стартира през вчерашния ден в Стара Загора. До неделя, когато ще се състои формалната гала с връчването на премиите и закриването на форума, феновете могат да видят осемнадесет спектакъла от афиша на български и задгранични театри.
Днес спектакъл " Любомир Кабакчиев " - Казанлък, приветства феновете на Мелпомена на постановката на Светлин Ивелинов " Самодива ". Магическо комбиниране сред музика, танц и театрално изкуство, представлението е вълнуващ роман за любовта и компликациите по пътя към намирането й. Що се отнася до облика на самодивите, те въплъщават фантазиите на мъжете и могат както да ги унищожат, по този начин е да ги въздигнат до Бога.
Утре студентите от НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов " ще покажат пред аудитория спектакъла " Кръговрат " на режисьорката Михаела Тюлева. Изграден е от миниатюри, които наблюдават развиването на човечеството и предвиждат възможния му край. 
Сред безспорните акценти е постановката на Веселка Кунчева " Нос " по Н.В. Гогол, част от афиша на Театър 199 " Валентин Стойчев ". Неизменна част от костюмите на Георги Спасов и Полина Христова са най-различни по мярка и форма носове, които актьорите надарено оживяват на куклен принцип. Те са хем неразривна част от телата на персонажите, хем водят лично съществувание. Носът взе участие освен в процеса на дишането, регистрирането на усета на храната и впрочем. Героите пишат с носовете си, месят ги като тесто за самун, приспособяват ги като мастилници, като лули или си попиват потта от челата с тях. Друг щрих към очертаващата се картина на пошлостта и арогантността е обликът на началника, който употребява гигантските си ноздри, с цел да прибира рушвети.
В петък феновете са поканени на " Без облекла " - зрелище за обезличаването в другите му проявления - суетност, предпочитание да ни харесват непременно, съмнения, подозрения, боязън да обичаме (Студио за актуален танц и пантомима " Пантарей " - Пловдив, режисьор и хореограф Мария Димитрова).
Също в петък театърът хазаин ще се показа със спектакъла " Последният човек ", основаващ се на романа на Джордж Оруел " 1984 ". Режисьор е още веднъж Веселка Кунчева, а в функциите са Милица Гладнишка, Латина Беровска, Любен Чанев и други.
Второто заглавие, с което взе участие Държавен куклен спектакъл - Стара Загора, е " Алиса в страната на чудесата " по Луис Карол (драматизация и постановка Елица Петкова). Публиката е съпричастна на една история на детското въображение, което желае да сътвори свят на безкрайна фикция, измислица, парадокс с ясната цел да даде късмет на децата да са деца.
Точката на фестивала ще постави представлението " Комедиантката " на Държавен куклен спектакъл - Сливен, основано по новелата на Джон Льору. Интригата в постановката на Невена Митева се заплита към 38-годишна актриса с сполучлива кариера и положително семейство, която ненадейно забременява.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР