Градът на Гауди, столицата на Каталуния, вторият най-голям метрополис в

...
Градът на Гауди, столицата на Каталуния, вторият най-голям метрополис в
Коментари Харесай

Барселона – градът на сбъднатите мечти

Градът на Гауди, столицата на Каталуния, вторият максимален метрополис в Испания, една от най-посещаваните туристически дестинации в международен мащаб. Това са единствено част от отправките, насочващи погледа и мисълта ни към един от най-колоритните европейски градове – Барселона.
 iStock/Getty Images

В испанския град, населяван от близо 2 милиона поданици, на едно място са събрани необикновено богата просвета и изкуство, неподражаема архитектура и извънредно вкусна кухня. Всичко това върви в комбиниране с към 5-километрова плажна линия, високи, стройни палми, прелестен морски бриз, планински върхове с панорама към целия град, както и шумни „ пиринейци “.

 iStock/Getty Images

Разпознаваемостта на Барселона може би преди всичко се дължи на архитектурата. Голяма част от постройките са дело на новатора в региона Антони Гауди. Сред най-големите му достижения са парка „ Гуел “, катедралата „ Саграда Фамилия “, къщата Батийо, къщата “Ла Педреда ”.-->
 iStock/Getty Images

За доста от посетителите на Барселона обаче същинската хубост на града е съсредоточена в готическия квартал „ Бари Готик “. Той е изпълнен с дребни, тесни, калдъръмени улички, в които може да откриете безпределно доста съкровища – било то в мъничките антикварни магазинчета, работилниците за еспадрили или пък закътаните питейни заведения и сладкарници, където да опитате от известната испанска сангрия или от бутиковия им шоколад. А за какво не и двете?
 iStock/Getty Images

В центъра на квартала, на просторния Plaça de Santa Maria, са ситуирани десетки шатри, под които може да намерите и да си сдобиете с красиви бижута, типичен книги, грамофонни плочи и още куп скъпи антикварни движимости. Над шатрите пък се извисява величествената готическа катедрала  „ Санта Мария дел Мар “ („ Дева Мария от морето “).
 iStock/Getty Images

Барселона е извънредно привлекателна дестинация и за туристите с афинитет към спорта – в града се намира стадионът „ Камп Ноу “, който е благосъстоятелност на ФК Барселона и е оценен от УЕФА с 5 звезди. Обиколката на стадиона и целия комплекс, построен към него, може да отнеме часове наред, като вътре могат да бъдат открити куп сувенири и продукти с подписи от известни футболисти.

Ако нямате задоволително време и средства, с цел да останете по-дълго в града и да се потопите изцяло в атмосферата му, два-три дни ще ви бъдат изцяло задоволителни да добиете визия за него. За тази цел може да си закупите билети за алената и синята линия на „ Bus Turistic “ – рейсовете, които ще ви разведат из всички забавни места на града.
 iStock/Getty Images

Сред тях е и хълмът Тибидабо - най-високата точка в Барселона, откъдето се вижда целият град. Там се намира и величествената базиликата Светото Сърце, висока 175 метра. До това свещено място се стига с влакче, наподобяващо въжен превоз и движещо се под голям надолнище. Пътуването с него е към 20 минути, по релси, прокарани измежду дърветата по стръмния рид. А, когато стигнете върха и погледнете града оттова, дъхът ви сигурно ще спре.

Това са единствено част от туристическите обекти в един от най-големите градове в Европа. Музеите, галериите, театрите и паметниците на културата са стотици. Музеят на Пикасо и Националният музей на изкуствата, да вземем за пример, пазят сред стените си извънредно скъпи творби. Статуята на Колумб и Триумфалната арка събират погледи на туристи от всички краища на света. 
 iStock/Getty Images
В Барселона се намира и един от най-големите аквариуми в Европа, ситуиран под повърхността на Средиземно море. В него могат да се видят към 11 000 водни животни от разнообразни елементи на света, измежду които и акула.
 iStock/Getty Images
Посещението на всички тези места и светини из града обаче не е напълно задоволително, с цел да почувствате атмосферата на Барселона. Също както на всички места другаде, по този начин и тук, дегустирането на обичайна кухня и питиета, е съществена част от потапянето в културата на града. Паелята и Гаспачото са измежду наложителните ястия по време на престоя ви.
 iStock/Getty Images

Не е за изпускане и препеченият самун с домати, който се сервира съвсем във всички заведения за хранене. Сред десертите класика е Крема Каталана, наподобяващ познатия ни крем карамел. Истинско наслаждение носи и голямата чаша със сангрия, която нормално сервират със сламка, сходно на коктейлите.

Разбира се, всичко си има цена. Оставяйки се на изкушението да се потопите и да вкусите от всичките прелести на града, рискувате да станете жертва на ловките джебчии, обитаващи Барселона, изключително централната улица „ Ла Рамбла “, свързваща знаковия площад „ Каталуня “ с пристанището и просторната крайбрежна алея. Освен, че би трябвало усърдно да пазите багажа си, вниманието ви евентуално ще отвличат и десетките насядали из града просяци – млади мъже и дами, изкарващи препитанието си по тротоарите, държейки картонени чаши в ръцете си.
 iStock/Getty Images

Преди да стигнете до такава степен обаче, още от летището може да попаднете на някой приветлив тъмнокож таксиджия, който ловко ще се възползва от несигурността ви поради новата, непозната територия и доста ще изпразни портфейла ви. Затова пък на потегляне от града ще имате храброст да употребявате градски превоз и ще откриете какъв брой по-приятно и забавно е пътуването с него.

И макар тези дребни дефекти, съпътстващи туристите при престоя им в Барселона, визитата на мегаполиса е една сбъдната фантазия.
 iStock/Getty Images

Непосредствено преди пътуването си до Барселона е хубаво, с изключение на финансово, да се подготвите и прочувствено. Затова може да ви помогне надлежно романът „ Барселона гореща като шоколад “ от испанска поетеса и писателка на бестселъри в жанра актуален любовен разказ Каре Сантос.

Докато се потапяте в испанския книжовен свят, за още ентусиазъм може да послушате и „ Барселона “ в осъществяване на Фреди Меркюри и Монсерат Кабайе.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР