Градът, известен като Малкия Йерусалим - Асеновград, в който има

...
Градът, известен като Малкия Йерусалим - Асеновград, в който има
Коментари Харесай

300-килограмов кръст се извисява над параклис в планината край Асеновград

Градът, прочут като " Малкия Йерусалим " - Асеновград, в който има над 40 православни храма, се снабди с  9-метров кръст. Той се извисява над параклиса " Свети Йоан Предтеча " ( " Свети Ян ", както го знаят местните).

Светинята тежи към 300 кг и е висока колкото 4-етажна къща. Има 4 слънчеви панела, които ще обезпечат светлина. Така, кръстът ще огрява на метри към себе си. Поставянето му стана факт по самодейност на млад мъж от Асеновград. Аспарух Атанасов е набожен човек и просто е решил да вложи сила и средства за реализиране на положителното дело.

Каузата му прегърнали към 40 души. Всички те се обединили към концепцията и я осъществили с общи старания. " Огромно благодаря на моите другари, познати и непознати, които се включиха с безплатен труд. Големите кръстове се слагат на свети места, кръстопътища, на високи хълмове и върхове. Целта им е да закрилят локалните хора. Те да се обръщат към кръста в всекидневието си, а той да им демонстрира, че Бог е над тях и ги пази. И в тежки моменти да ги уповава, стимулира и да им дава религия и вяра. Хората ще са по-добри, когато всяка заран виждат Божия знак да грее над тях. Доказателство за това, че вярата сплотява, е помощта от десетките асеновградчани, на които безпределно благодаря ", показа Аспарух.

Територията, в която е ситуиран параклисът " Свети Ян ", е оповестена за народен монумент на културата дружно с храма. Кръстът е подложен отвън огражденията по този начин, че да не се нарушава целостта на предпазената зона. Веднага откакто светинята беше издигната, стара жена сложи букет с цветя в символ на признателност към основателите и с уважение пред Бог.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР