Градът е бил близък до император Октавиан Август, казва доц.

...
Градът е бил близък до император Октавиан Август, казва доц.
Коментари Харесай

И хора от Картаген и Мелет са живели в Хераклея Синтика

Градът е бил непосредствен до император Октавиан Август, споделя доцент доктор Людмил Вагалински, който го изследва от години
- Доц. Вагалински, държавното управление отпусна 100 000 лева за разкопките на Хераклея Синтика. Върху какво са съсредоточени напъните Ви тази година?

- Продължаваме да изследваме централния площад.

Успяхме да разкрием южния завършек на римския площад и там попаднахме на една стена от ранния елинизъм, което значи през цялото време на града. Бихме желали да проучим южно от тези стени. Там сега има черен път. Правителството отпусна пари за асфалтирането му.

- Това би нараснало доста потока от туристи към Хераклия Синтика. Голям ли е ползата?

- Огромен и това доста ни радва. Ние постоянно демонстрираме освен какво сме разкрили, само че и онлайн какво работим - посредством медийната платформа Archaeologia Bulgarica. С новите пътища туристическият поток ще стане доста мощен.

Над 60 000 са посетили Херакция Синтика. Хора от всички континенти са идвали изключително през последните две-три години, когато по-мащабно работим поради по-сериозното финансиране.

Сега на 24 август чакаме група студенти Единбург. Досега са ги водили в Италия, в Гърция, само че в този момент държат на Хераклея Синтика.

Заедно с петричкия музей сложихме нови осведомителни табла на български и на британски език. Важно е да работим добре като тим - общината, музея, ние и страната. За повторно ни оказва помощ към този момент Министерски съвет. Това, като се изключи че ни дава мотив да работим в пъти по-сериозно, е явен знак за локалните хора, че обектът в действителност е доста значим.

- Вече има и къщи за посетители в региона.

- Да, хората виждат изгодата от работата ни, от разкриването на Хераклея Синтика и бързо се приспособяват. Има капиталови планове за хотел или за хотели, може би. Още предходната година проверихме едно от плануваните места дали има археологически структури. Няма. Хубаво е да се облагороди регионът и да се поддържа по-добре, тъй като сега територията е много мръсна - отпадъци, хора, изключително малцинствата, се мият там, перат... Не е приятна панорама.

- Какъв град е бил Хераклея Синтика?

- Създаден е във втората половина на ІV век преди Христа от македонски колонисти на Филип ІІ Македонски, индивидът, който прави античната македонска страна или на сина му Александър преди да потегли на поход и да стане Велики.

- Вярно ли е, че първият властник на Хераклея Синтика е бил точно Александър Македонски?

- Това, което е известно от писмените заключения, е, че младият Александър е бил в този район и още по-на север. Той да вземем за пример нападна и завладява със своите воини един град, който е бил център на племето меди - тракийско племе, неспокойно. Докато татко му е устройвал други градове в Тракия, Александър се оправя доста добре с поставените му задания в този град. Той е в региона на Петричко-Санданско, само че към момента не е локализиран, не е Хераклея Синтика. Смятам, че Хераклея Синтика по-скоро е учредена от Филип Македонски. От самото си начало този град е бил много мощен, със солидна територия, в него са живеели доста заможни хора, добре проведени.

По-късно под римска власт хората също бързо се приспособяват, градът още веднъж е богат, с доста хубава архитектура. От писмените източници знаем, че има римски император с корен от Хераклея Синтика, който по времето на император Август е вписан във фамилно-административната единица на императора от самия Август. Това значи, че градът е бил доста непосредствен към императора и е имал огромни заслуги към него.

През І, ІІ до ІІІ век градът процъфтява. Виждаме архитектура, капители, строителство, което изисква доста стабилен запас и по този начин съвсем до края на ІV век след Христа, когато идва едно земетресение, по-късно още едно...Природни катаклизми в действителност унищожават Хераклея Синтика.

- Какви хора са живели в града?

- Много разнородни като етнически генезис. Тук е имало траки, елини, македони, римляни, даже келти. Може би и илири - предците на днешните албанци, и по-конкретно едно племе автариати, преселено към 300 година прочие Хр. от вътрешността на Балканите. Етническият коктейл е доста забавен, с тази елинистическа " глазура " от горната страна.

- Има ли данни римски император да е посещавал Хераклея Синтика?

- Не, нямаме. Статуята, която открих предходната година, най-вероятно е на римски император, само че още не можем да го твърдим. Необходими са ни по-категорични доказателства. Имаме няколко надписа, свързани с римски императори, предходната година намерихме 4 - 5.

Надявам се, дай Боже, да намерим главата на тази скулптура, която позволяваме, че е на император. Или пък тялото на красивата женска глава, която открихме.

Градът е бил притегателна мощ, може би поради икономическото си развиване, на хора от разнообразни краища. Имаме графити върху глинени съдове, от които излиза наяве, че човек от Картаген, сегашен Северен Тунис сегашен, е живял в Хераклея Синтика. Това е необикновено, тъй като дистанцията е доста огромно. Представете си  от най-западния завършек на античната римска империя, се движиш в по този начин наречения източен край и отиваш в Хареклея Синтика. Едва ли е инцидентно. Трябва да имаш съществени аргументи, евентуално подобаваща икономическа среда. Друг графит пък демонстрира, че човек от Милет, днешна Турция, също е живял в Хераклея Синтика.

- Означава ли това, че Хераклея Синтика по нищо не е отстъпвала на Картаген и Милет?

- Не желая да се изхвърляме. Но сигурно градът е бил положително и притегателно място за живот. От откритите монети виждаме, че е имало доста оживена търговия. През цялото време на съществуването му няма спиране в паричния оборот, в противен случай - бил е мощен.

От надписите, които имаме до момента, сме разбрали и още нещо. 500 години след основаването на града, ядрото от хората в него имат самочувствието, че живеят в доста антично място и се пробват да популяризират своето минало, тъй като се гордеят с него. В началото на ІІ век след Христа те към момента изобразяват типични древномакедонски знаци като кривака на Херакъл, да вземем за пример.

- Какъв е бил стопанският живот на града?

- В по-ново време имаме данни за търговия с амфори. Част от тези амфори са създадени в самата Хераклея и носят нейния знак. Много се впечатлих, че още във втората половина на ІV век преди Христа, те към този момент си поставят знака, когато имат лично произвеждане. Същевременно откривам, че има обработено желязо, имаме данни за земеделие и отглеждане на животни. През първите епохи след Христа хората тук създават доста забавни теракоти, правели са ги и на сувенири. Очевидно е било рентабилен бизнес. Произвеждали са керамични съдове.

Откриваме стриди, средиземноморски миди. Очевидно са си хапвали и са се угощавали. Но въпреки всичко, с цел да си поръчаш тези миди, би трябвало да имаш нужните пари и запаси, да си ги доставиш.

- Как си обяснявате това, че в действителност светилището на Ванга е ситуирано върху част от землището на Хераклея Синтика.

- Местността има необикновен сексапил поради топлия извор. Знам, че Ванга е казвала, че в мястото има някаква сила. Казвала е, че на мястото има доста остарял град. Така загатват доста хора.

Екатерина Николова
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР