Град в Аляска ще премести статуя на руски колонист, обвинен

...
Град в Аляска ще премести статуя на руски колонист, обвинен
Коментари Харесай

Решение за паметник разгневи руското посолство в САЩ

Град в Аляска ще реалокира скулптура на съветски колонист, упрекнат в подчиняване и убийства на локални поданици, до момента в който регионът е бил под съветски надзор преди два века, оповестява “Уошингтън Пост ”. Тази седмица членовете на Градското заседание в Ситка утвърдиха преместването на статуята на Александър Баранов, губернатор от началото на XIX век на Руска Аляска, в музея на историческото сдружение в Ситка. В момента паметникът се намира пред градската зала “Хариган Сентениъл ”, в която се намира и кметството. 
 
Албърт Дънкан, гражданин на Ситка, от локален генезис, помоли градското събранието да отстрани статуята, „ която кара мен и мнозина от моя народ да се усещаме нежелани тук. И към момента ни предизвиква тъга, болежка и ни припомня за историческата ни контузия “. 

В последните години статуята на Баранов е била вандализирана няколко пъти в символ на митинг. Преди срещата във вторник, племето Ситка е приело резолюция в поддръжка на преместването ѝ в градския музей.

" Смятаме, че е добре да сложим паметника в по-пълен подтекст и на място, където може да се опише по-пълна историята ", сподели Кати Хоуп Ериксън, представител на племето. Семейството, дарило статуята на града, също съобщи, че поддържа този ход.

Ситка, градът учреден от Баранов през 1804 година под името Новоархангелск, е бил в основата на търговията с кожи на Руско-американската компания, ръководена също от него.  Периодът е бил белязан от кървави разправии сред руснаците, локалното племе Тлингит и конкурентни търговци от английската компания Хъдсън Бей. През 1808 година Ситка става столица на Руска Америка до прехвърлянето на собствеността на цяла Аляска на Съединени американски щати през 1867 година
 
Решението за пренасяне на статуята незабавно притегли гнева на съветския дипломат в Съединени американски щати:

„ Разочаровани сме, че на фона на вълната от опозоряване и разрушение на монументи на исторически персони по време на всеобщите митинги в Съединените щати, скулптурата на основния държател на съветските селища в Северна Америка, издигната през 1989 година, също стана жертва на решение за ремонт ”, написа дипломат Анатолий Антонов на страницата на посолството във Facebook.

Антонов сподели, че решението на градското заседание не е взело поради мнението на рускоезичната общественост, само че Русия не се пробвала да блокира преместването „ с цел да не бъдем упрекнати, че още веднъж се намесваме във вътрешните работи “.

Резолюцията, утвърдена от Събранието за пренасяне на статуята, осъжда дейностите на Баранов, изключително по отношение на локалните поданици на Аляска, поради деяние като „ подчиняване на алеути и хора от племето Тлингит, принуждение над локалните дами, фамилии и закони; убийства и грабежи на локална благосъстоятелност - постоянно оправдани от доктрина за расово и културно предимство ". 

Според кмета на града Гари Пакстън, преместването на статуята е позитивно деяние за града и неговите поданици, а музеят е по-добро място за паметника.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР