Град Торбат-е Джам е известен с акри цветни полета с

...
Град Торбат-е Джам е известен с акри цветни полета с
Коментари Харесай

Доставките на шафран пресъхват, тъй като изменението на климата намалява „пустинното злато“ на Иран

Град Торбат-е Джам е прочут с акри цветни полета с минзухари, които дават един от най-ценните износни артикули на Иран: шафран. Но за Реза, локален фермер, който вкарва торби с оранжево-червената фалшификация в оживената борса за подправки в града, тази година беше злополука.

„ Семейството ми събра единствено 900 кг годишна продукция този сезон, спад от 1500 кг, ”, сподели той, обвинявайки неприятното време за унищожаването на скъпата му годишна продукция.

Повече от девет десети от международния шафран идва от Иран. Известно е като „ пустинно злато “ заради способността му да вирее в по-сух климат и е ценено поради мощния си мирис, богат усет и кондензиран цвят.

Но изменящите се метеорологични модели и дефицитът на вода имат трагичен резултат върху промишлеността, съгласно производителите и търговците, води до обилни спадове в добивите, които тласнаха цената на най-скъпата фалшификация в света до пресни върхове. годишните добиви ще бъдат по-малко от половината от тези през 2022 година „ Очаква се общото произвеждане...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР