Град Гриндавик на югозападното крайбрежие беше евакуиран в ранните часове

...
Град Гриндавик на югозападното крайбрежие беше евакуиран в ранните часове
Коментари Харесай

Исландия: Вулкан опасно застрашава град близо до Рейкявик

Град Гриндавик на югозападното крайбрежие беше евакуиран в ранните часове на събота, откакто магмата, която се придвижва под земната кора, провокира стотици трусове, които се считат за предвестител на изригване, съобщи `The Guardain ". 

 

предложиха на жителите да наблюдават с нараснало внимание обстановката. При нужда от подпомагане българските жители могат да се обръщат непрекъснато на телефонните линии на дирекция " Ситуационен център " на Министерство на външните работи: тел.: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56, e-mail: [email protected], както и на телефоните и ел.поща на Посолството на Република България в Кралство Норвегия – +47 480 89 793, [email protected], което дава отговор за Исландия.

" Наистина сме загрижени за всички къщи и инфраструктура в региона ", съобщи в събота Видир Рейнисон, началник на исландската работа за гражданска отбрана и ръководство на изключителни обстановки.

Градът - на към 40 км югозападно от Рейкявик - се намира наоколо до геотермалната централа " Сварценги ", която е главният снабдител на електрическа енергия и вода за 30 000 поданици на полуостров Рейкянес, както и до сладководен контейнер.

Гриндавик се намира и наоколо до геотермалния курорт Синята лагуна - известна туристическа дестинация, която беше затворена като защитна мярка при започване на тази седмица.

" Магмата в този момент е на доста дребна дълбочина, тъй че чакаме изригване в най-кратки периоди до няколко часа, само че най-малко до няколко дни ", сподели Рейнисон.

Най-вероятният сюжет е да се отвори цепнатина в земята покрай Гриндавик.

 

" Имаме цепнатина, дълга към 15 километра, и на всички места по нея можем да забележим, че може да се случи изригване ", сподели Рейнисън.

Той обаче не изключва опцията за изригване на океанското дъно, което евентуално би провокирало огромен облак пепел.

" Това не е най-вероятният сюжет, само че не можем да го изключим, тъй като краят на пукнатината отива в морето ", сподели той.

Земетресенията и повдигането на земята, породени от навлизането на магмата, към този момент са предизвикали вреди на пътища и здания в Гриндавик и покрайнините му.

Голяма цепнатина раздра и зелените площи на голф игрището в Гриндавик - фотография, необятно публикувана в обществените мрежи.

 

Исландия, в която има 33 дейни вулканични системи, разгласи изключително състояние и разпореди наложителна евакуация на Гриндавик при започване на съботния ден.

В няколко близки града бяха отворени незабавни приюти и центрове за помощ, само че множеството поданици на Гриндавик бяха отседнали при другари или родственици, оповестяват медиите.

Въпреки че в продължение на няколко дни исландската метеорологична работа (IMO) наблюдаваше струпване на магма под земната повърхнина на дълбочина към пет километра, късно в петък тя заяви, че магмата е почнала да се издига отвесно в дига.

" Тази магмена дига се издължава и в този момент е оценена на 800 метра под повърхността ", сподели Сара Барсоти, координатор на ИМО за вулканичните рискове.

 

Тя сподели, че специалистите са били сюрпризирани от количеството лава и скоростта, с която тя се натрупва.

" Това, което следим в този момент, е невиждано събитие. Говорим за скорости за този развой и размери или скорости на притока, които са доста по-високи от това, което сме виждали на полуострова до момента. "

През последните години на полуостров Рейкянес наоколо до вулкана Фаградалсфял са станали три изригвания: през март 2021 година, август 2022 година и юли 2023 година - всички надалеч от каквато и да е инфраструктура или обитаеми места.

Земната кора е била напукана " толкоз доста през последните три години " от тези изригвания, което " оказва помощ на магмените флуиди да намерят пътя си по-бързо ", изяснява Барсоти.

 

Преди изригването през март 2021 година полуостров Рейкянес е бил неподвижен в продължение на осем века.

 

Вулканолозите считат, че новият цикъл на нараснала интензивност може да продължи няколко десетилетия или епохи.

 

Разположена в северната част на Атлантическия океан, Исландия се простира по средата на Атлантическия било - цепнатина в океанското дъно, разделяща Евразийската и Северноамериканската тектонична плоча.

 

Мащабно изригване през април 2010 година на различен исландски вулкан - Ейяфятлайокутъл, в южната част на острова - наложи анулацията на 100 000 полета, което остави над 10 милиона пасажери в невъзможност.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР