Град Феърмонт, разположен близо до границата на провинциите Квебек и

...
Град Феърмонт, разположен близо до границата на провинциите Квебек и
Коментари Харесай

Тази сграда е дълга 1.3 км, а жителите й могат да не я напускат

Град Феърмонт, ситуиран покрай границата на провинциите Квебек и Лабрадор, е канадски миньорски град.

Той е учреден при започване на 70-те години на предишния век от Québec Cartier Mining Company, с цел да се експлоатират големите залежи на желязна руда в планините, ситуирани на към 25 километра на запад от града.

Това е единственият миньорски град в района, показва Amusing Planet.

Феърмонт е ситуиран над 52-ия паралел, който го слага на същата географска широчина като Аляска и Сибир. Излишно е да споделяме, че градът има недопечен субкарктически климат с дълга, студена зима и къси прохладни лета.

А зимите са доминирани от мощни северни ветрове.

Когато градежът на града е плануван в края на 60-те години, архитектите от Монреал, наети за задачата, осъзнават, че обитаемото място ще би трябвало да има някаква преграда, която да пази жителите му от студените североизточни ветрове.

Но вместо да изградят специфична вятърна преграда, те вземат решение да съчетаят функционалността на стена и жилищен комплекс в едно.

Резултатът е архитектурно неповторима постройка с дължина 1.3 км и височина от 5 етажа, която се е трансформирала в икона на Феърмонт.



Вдъхновението за " Стената " идва от шведския проектант Ралф Ерскин, който през 1962 година проектира сходна постройка, с цел да обезпечи жилища за минна общественост, наречена Свапаваара, ситуирана северно от арктическия кръг в Швеция.

За разлика от жилищната постройка на Ерскин, тази във Феърмонт има многофункционален темперамент, който включва жилищни, търговски и просветителни уреди.

Тази голяма независима конструкция е дом на разнообразни бизнеси, като хотели, питейни заведения, заведения за хранене и супермаркети, учебни заведения, здравен център, кметство, плувен басейн, полицейски сектор и даже затвор.

Над всичко това са ситуирани над 440 жилища. Тъй като всичко това е разположено в " Стената ", жителите й, които не са миньори, няма потребност да напущат постройката през дългата зима, която нормално в региона трае към седем месеца.

Отвъд предното стъкло има седемстотин и петдесет и пет къщи, които също са предпазени от структурата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР