Град Елена е родно място на много родолюбиви българи, посветили

...
Град Елена е родно място на много родолюбиви българи, посветили
Коментари Харесай

С факелно шествие отбелязват Деня на народните будители в Елена

Град Елена е отечество на доста родолюбиви българи, посветили живота си за пробуждането на народа и свободата на отечеството. Затова и Денят на националните будители има изключително място в сърцата на еленчани, а деянията, отдадени на него са възпитателни най-много за младежите.

31 октомври е патронен празник на СУ „ Иван Момчилов “. Училището носи името на еленския възрожденец, който основава в родния си град първото българско класно учебно заведение, наречено от неговия възпитаник Петко Р. Славейков Даскалоливницата. Иван Момчилов е български просветник, преподавател, учебен модернизатор и създател на доста учебници и образователни пособия.

Средното учебно заведение провежда редица прояви, отдадени на патронния празник и Деня на националните будители. В сряда от 10 часа ще бъде поднесен венец на паметната плоча на Иван Момчилов. В двора на Даскалоливницата от 17 часа възпитаници ще изнесат музикално-поетична стратегия, след която ще тръгне факелно шествие до площад „ Христо Ботев “ с поднасяне на венци пред паметниците на еленските възрожденци. В 18 часа ще бъде разпален безконечният огън. Възпитаници на междинното учебно заведение приготвят ученическа конференция на тематика „ Нашите будители “, която ще стартира от 16 часа в Общностния център. През деня ще се организира избор на нов училищен омбудсман, ще има и спортни игри.

Над 25 деца от 1 до 8 клас участваха в графичен празничен пленер за националните будители от Еленския край. Изложбата е в Туристическия информативен център и ще бъде открита през днешния ден от 17 часа.

За Деня на националните будители музеят на Възраждането урежда галерия „ Между индивида и създателя “, отдадена на 120-годишнината от рождението на еленския художник Никола Пиндиков. Изложбата ще бъде открита на 1 ноември от 17 часа в къща музей „ Иларион Макариополски “.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР