Град, близо до границата със Северна Корея, изведнъж се превърна

...
Град, близо до границата със Северна Корея, изведнъж се превърна
Коментари Харесай

Севернокорейски град до границата с Китай преживява имотен бум

Град, покрай границата със Северна Корея, внезапно се трансформира в най-горещия заможен пазар в Китай, написа Bloomberg. Продажбите на жилища в Дандун, който е център на търговията сред двете страни, доближиха до осемгодишен връх от 320 хиляди кв. м. през март, когато президентът Тръмп заяви, че ще посети Ким Чен-ун, който пък от своя страна направи изненадваща аудиенция в Пекин.

По данни на China Real Estate Information Corp. и през април продажбите остават на високите равнища от 290 хиляди кв. м. " Двете Кореи си стискат ръцете, а Дандун се надига ", гласи слоганът на организацията за недвижими парцели Zhao Ziye. Самата компания търси да наеме още петима брокери.

Градът е с население от към 2,4 милиона души и се намира на 840 километра от Пекин. Всяко икономическо отваряне на Северна Корея ще способства изгоди за града, през който минава огромна част от търговията - легална или не.

В отговор на нарасналото търсене, бизнесмените са нараснали цените с над 50% % в някои от комплексите в Dandong New District, по данни на Cushman & Wakefield Inc. Други пък са спрели продажбите, очаквайки по-високи цени в бъдеще.

" Повечето купувачи в Dandong New District са спекулатори ", счита Джейсън Чунг, общоприет управител в Cushman & Wakefield.

Очакваният търговски взрив може обаче и да се забави. " Мостът на другарството " в града - единствената връзка сред двете страни - е стеснен, като на него има място единствено за едно железопътна линия и една летна за коли и камиони. Новият мост, приключен през 2014 година, остава необработен, защото Северна Корея към момента не е построила пътища до него.

През предходната година износът на артикули от Северна Корея към Китай понижа с 33 %, а вносът набъбна с 8,3%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР