Град Банско ще е домакин на 18-тото издание на Банско

...
Град Банско ще е домакин на 18-тото издание на Банско
Коментари Харесай

Банско ще е домакин на 18-тото издание на Банско Филм Фест

Град Банско ще е хазаин на 18-тото издание на Банско Филм Фест - Най-мащабният кино фестивал за рискови спортове, планини и завършения в България. Фестивалът ще предложи на публиката от България и чужбина едно неповторимо преживяване в несравним формат - катерене, алпинизъм, фрийрайдинг, екстремноколоездене, каяк, гмуркане, сърф и други Ще се срещнете с най-хубавите и настоящи приключенци и ектремни персони в света. Фокус на събитието тази година са хората с увреждания в рисковите спортове със специфичен посетител, презентация и кино стратегия.
Над 15 мотивационни презентациии workshop-ве ще бъдат изнесени отчуждестранни и български посетители. Десет изложения ще украсят фоайетата на фестивалният център. Над 350 деца ще открият света на рисковите действия и пътешествията в програмата БанскофилмфестKIDS.
Всички прожекции и презентации ще се проведат в град Банско, Читалище „ Никола Вапцаров “ и в кино-залата на Посетителския информативен център, а входът е изцяло свободен! Очакваме Ви в планинарския център Банско, в сърцето на Пирин планина, надалеч от огромния и гръмък град, с цел да се слеем в едно премеждие, наречено - БанскоФилмФест!
ФИЛМИТЕ
В конкурсната и ретроспективната стратегия ще бъдат показани 100 кино лентата в конкурсната и ретроспективна стратегия. Ще видите хитовите филми " AmaDablam - The Holy Mountain ", режисьор Райнхолд Меснер и " The DOWN WALL " за историческото достижение през януари 2015г., когато американските катерачи Томи Колдуел и Кевин Йоргенсон превзеха света с напъните си да се изкачат видимо невъзможната скална стена от 3 000 фута в Националния парк Йосемити, Калифорния.
Програмата включва най-хубавото от международната продукция по тематиката – няколко десетки кино лентата, носители на награди от най-големите и най-престижните кинофестивали в света.
ЖУРИТО – Международното жури на БФФ 2018 е в състав:
- Михаел Паузе (Германия) – ръководител на Журито, шеф на Международния фестивал на планинарското кино вТегензее, Германия
- Алесандро Филипини (Италия) - публицист
- Александър Донев (България) - кинокритик
- Камен Алипиев (България) - публицист
- Иван Обрейков (България) - оператор

ЗВЕЗДИТЕ НА БАНСКОФИЛМФЕСТ - ГОСТИТЕ
- Томас Хубер (Германия) – един от най-големите модерни спортни катерачи, създател на едни от най-трудните изкачвания по най-известните скални стени в света, практикуващ B. A. S. E. jumping и полети с костюм-крило,
- Марио Виелмо (Италия) – планинар и режисьор,
- Фредерик Жентет (Франция) – рисков скиор, премиерни спускания в Перу и Европа,
- Матиас Майер (Австрия) – един от най-известните фрий райдъри, прави сполучливи спускания в най-недостъпните и отдалечени точки на Земята – Свалбалд, Гренландия и Антарктида, рисков режисьор и създател на голям брой филми,
- Урко Барандиаран (Испания) – пара-катерач, мотивационен преподавател, неговото посещение е част от панела „ Те могат – хората с увреждания и екстремите спортове “. Урко е изгубил десния си крайник при автомобилна злополука. Но това не му пречи да живее интензивно и да се радва на живота. Тъкмо противоположното – става все по-силен. Със забележителна непримиримост си избира все по-трудни цели и през днешния ден е измежду най-силните пара-катерачи в света. За своите триумфи в спортното катерене през 2014 година Бе удостoен с извънредно влиятелната премия “Arco Rock Legends”!
- Себастиано Валентини (Италия) – планинар, взел участие в голям брой експедиции в Хималаите и Алпите,
- доктор Волкер Шофел (Германия) – състезателен доктор и доктор към експедиции, прави премиерни изкачвания в Малайзия и Тайланд.
Публиката ще се срещне и с българските алпинисти, пещерняци и рискови персони:
- 40 години от първото българско нанагорнище по японската диретисима на Айгер / М.Савов, Сп.Малинов и М.Христова/- презентация на Методи Савов.
- 20 години от българското нанагорнище по безименната кула на Транго,Пакистан, презентация на Николай Петков.
- 50 години ски-алпинизъм в България- презентация на Кънчо Долапчиев и Младен Катранджиев.
- Презентация " Пътят на гидовете " – Георги Георгиев - планинар, рисков скиор, Виктор Варошкин - катерач, планински избавител, Георги Пенев – планински лидер.
- Презентация на рисковия сноубордист Владимир Павлов.
- Презентация на водещите български спелеолози Алексей Жалов, Жорж Влайков, Константин Стоилов, Диляна Христова.
Банскофилмфест BOOK показване на книгите:
- " Валтер Бонати - братът, който не знаех, че имам ", Райнхолд Меснер, Алесандро Филипини
- " Уловени мигове от близко и надалеч ", Даниел Пангев
СЕМИНАРИ, РАБОТИЛНИЦИ И ЛЕКЦИИ ОТ “ПЛАНИНАРСКАТА АКАДЕМИЯ” НА БАНСКОФИЛМФЕСТ
Съпътстващата стратегия включва 10 изложения, семинари и работилници, Survival панел с лекция на доктор Волкер Шофел " Травми по време на катерене ", Планинарска академия, рубриката “Памет – незабравимите български пътешественици”, отбелязване на годишнини от значими събития в българския алпинизъм.
БанскоФилмФестKIDS – детска и младежка стратегия
Важна част от програмата е специфичният панел за деца и младежи – БанскоФилмФестKIDS. Вече няколко години за децата и младежите от Банско и района е допустимо да се допрян освен до непознати земи и човешки истории посредством филмите, само че и да се срещнат персонално с търсачите на завършения – посетители на събитието. Екипът на Банскофилмфест твърдо има вяра, че тези просветителни начини обогатяват общата кулура на децата и допълват образователния развой. Знаем, че във всяко едно дете се крие любознанието към света, приключенията и пътешествията. Нека им покажем, че няма невъзможни неща!
ВХОД СВОБОДЕН!
Организатори на Банскофилмфест са:
- Община Банско
- Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”.
За повече информация:
www.banskofilmfest.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР