Грабежи, насилие, убийства... Какво кара човек да извършва подобни тежки

...
Грабежи, насилие, убийства... Какво кара човек да извършва подобни тежки
Коментари Харесай

Съществува ли ген на престъпността?

Грабежи, принуждение, убийства ... Какво кара човек да прави сходни тежки закононарушения? Дали виновност за това имат единствено събитията или по-скоро - гените? Навремето нацистите вярвали, че „ нарушителите с долнокачествени гени “ имат особени белези. Доказано е обаче, че това е цялостна нелепост. Най-новите изследвания демонстрират, че някои генни разновидности могат да усилят до известна степен склонността към принуждение. Майката на известния сериен палач Чарлз Менсън също е била престъпно проявена.

Гените обаче не са виновни за никакви особени белези, а за химическите субстанции в мозъка. При доста жестоки нарушители хормонът серотонин е в извънредно занижени количества. Ако в предния мозък равнището му е ниско, то насилието излиза отвън надзор.
 нарушител ThinkStock/Getty Images
Други фактори също са от решаващо значение. Един от тях са душевните контузии през детските години, породени от малтретиране или полови похищения. В доста случаи страхът също може да подейства като катализатор на експанзията.

Оказва се, че композиция от генетична предразположеност и тежки прочувствени и душевен контузии от предишното могат да предопределят незаконното бъдеще на човек. Ген на престъпността обаче не съществува.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР