Гозбите от зърнени храни са може би най-традиционното руско ястие.

...
Гозбите от зърнени храни са може би най-традиционното руско ястие.
Коментари Харесай

Сладък крупеник: руски десерт с просо и аромат на тиква и цитрусови плодове

Гозбите от зърнени храни са може би най-традиционното съветско ядене.

Здравословно, засищащо и елементарно за подготвяне. Но може би прекомерно простичко за някои хора. Е, вижте тази рецепта, с цел да се научите по какъв начин може да се подготви просо по празничен метод. Ще бъдете прелестно сюрпризирани!

Класическият крупеник е лют пудинг от зърнени култури, основан на кварк (вид свежо сирене) и яйца. Обикновено като съществена съставна част се употребяват елда или грис. Името „ крупеник “ произлиза от съветската дума „ крупа “ (зърнени култури). Може да се сервира като гарнитура към месна яхния или настрана със заквасена сметана.

Това ядене обаче има и сладки вариации. Едната е крупеник с просо. Всъщност има специфичен сладостен пудинг, пшенник, който съдържа просо („ пшено “ на руски), само че без кварк и яйца. Комбинацията от тези две обичайни съветски ястия е отлично решение за оползотворяването на остатъците от кашата от просо и основаването от нея на изтънчен десерт. Модерна презентация трансформира крупеника в празнично лакомство.

Тиквата способства за сезонния усет и цвят, само че може да употребявате и ябълки и стафиди. Не забравяйте да обогатите усета, като добавите лимонова кора в тестото и портокалова кора към пълнежа на сладкиша. Сладкият крупеник се сервира със заквасена сметана или кисело мляко.



Юлия Мулино
Продукти:
За пълнежа:
Просо – 100 гКремообразен (мек) кварк – 250 гЯйца – 2 бр.Захар – 120 гМасло – 25 гТиква (почистена и обелена) – 200 гСолПортокалова кораВанилия
За тестото:
Брашно – 150 гМасло (студено) – 75 гЯйце – 1 бр.Захар – 60 гБакпулвер – 1/2 ч.л.Лимонова кора
Допълнително за тестото:

Форма за печене, 18 см

Хартия за печене

1 кг изсъхнал фасул или грах

Приготвяне:

Изсипете всички съставки за тестото (маслено тесто) в кухненски робот и разбъркайте, до момента в който получите хомогенна примес.



Юлия Мулино

Подгответе формата (18 см), като поставите хартия за печене, и намажете с масло в профил.

Разпределете тестото отмерено във формата за печене, с цел да създадете основа за сладкиша. Поставете в ледник, до момента в който приготвяте пълнежа за тортата.



Юлия Мулино

Измийте просото, прибавете 300 мл вода, прибавете малко сол и гответе към 15-20 мин., до момента в който просото омекне.



Юлия Мулино

Междувременно почистете, обелете и нарежете тиквата на кубчета.



Юлия Мулино

Разтопете масло в тиган, прибавете кубчетата тиква и захарта (20 г). Задушете до омекване за към 10 минути. Свалете от котлона, прибавете портокалова кора и оставете да се охлади.

През това време просото би трябвало да е готово. Оставете го да се охлади.



Юлия Мулино

Извадете формата с тестото от хладилника. Намокрете хартията за печене и я изстискайте деликатно, с цел да отстраните водата. Така хартията омеква.



Юлия Мулино

Поставете я в сладкиша и изсипете зърната от горната страна, тъй че да запълнят формата. Това подсигурява, че сладкишът няма да се стопи, когато го приготвим авансово. Поставете формата с тестото във фурната при висока температура (220°C). Оставете да се пече към 10 минути. Това е задоволително, с цел да приготвите авансово основата за тортата.



Юлия Мулино

Докато основата е във фурната, смесете просото и тиквата.



Юлия Мулино

Разбъркайте кварка, яйцата, захарта (100 г), ванилията и ги прибавете към сместа от просо и тиква.



Юлия Мулино

Извадете формата с авансово приготвената основа от фурната. Извадете деликатно хартията с боба и изсипете пълнежа.



Юлия Мулино

Намалете фурната на 180°C и сложете сладкиша да се готви за към 30 минути. Намалете котлона до 150°C и печете за още 30 минути. Средата би трябвало да се надигне.



Юлия Мулино

Оставете сладкиша да се охлади.



Юлия Мулино

Може да го сервирате топъл (не горещ) или леден със сметана или целувка.



Юлия Мулино

Приятен вкус!



Юлия Мулино

създател: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР