Говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви, че въпреки кризата

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви, че въпреки кризата ...

Турция не се е отказала да купи изтребители F-35.


Говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви, че въпреки кризата около доставката на американските изтребители F-35 за турската армия, Турция не се е отказала от тяхното закупуване. В изявление, което Калън направи след края на заседание на кабинета в президентския дворец Бештепе, говорителят на турския президент посочи, че към момента от американска страна не е изпратено нито официално писмо, нито какъвто и да е друг документ,.

"Направени бяха частични стъпки. Прекратена бе програмата за обучение на нашите пилоти. Но няма никакво официално уведомление за това, че Турция е изключена от програмата за F-35", каза Калън.Още по тематаТурски шамар със Су-57 на предателството заради F-35!28 авг 2019 09:56239САЩ прекратяват обучението на турски пилоти7 юни 2019 08:00116

"Вероятно този проблем ще бъде обсъждан на разговорите в ООН. Турция не е купувач на F-35, а е партньор. Не е логично едностранните инициативи да бъдат оправдавани с Конгреса /на САЩ - б.а/ и да се казва "няма какво повече да се направи". Вместо това можем да намерим по-конструктивни формули. Знаем, че президентът Тръмп има воля за това", посочи Калън.

Той допълни, че предложението на Турция е още валидно. "Не е логично цялата работа да се свежда до техническата страна. Явно е, че стоят политически и икономически интереси. Ние не сме се отказали от програмата F-35. Не е лесно Турция да бъде изолирана от нея. Но е необходимо да предприемем общи инициативи за премахване на пречките", заяви Ибрахим Калън.

По думите му на заседанието са били обсъдени проблемите във връзка с положението на изток от реката Ефрат, за Идлиб и споразумението със САЩ, пише БТА.

"Естествено е, че не бихме позволили разтакаване, разпиляване на вниманието или отклоняване от целта по този въпрос, подобно на това в Манбидж. Изхождайки от сведенията, които ни предоставят американците, ние не можем да потвърдим със сигурност дали районът е напълно сигурен. Ние трябва да се уверим в това от собствените си източници", каза говорителят на турския президент.
По публикацията работи: Елка Василева

Източник: dnes.bg