Говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви, че въпреки кризата

...
Говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви, че въпреки кризата
Коментари Харесай

Турция не се е отказала от купуването на изтребителите Ф-35

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън съобщи, че макар рецесията към доставката на американските изтребители Ф-35 за турската войска, Турция не се е отказала от тяхното закупуване. В изказване, което Калън направи след края на съвещание на кабинета в президентския замък Бештепе, представителят на турския президент уточни, че все още от американска страна не е изпратено нито публично писмо, нито какъвто и да е различен документ, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Направени бяха частични стъпки. Прекратена бе програмата за образование на нашите водачи. Но няма никакво публично съобщение за това, че Турция е изключена от програмата за Ф-35 ", сподели Калън. " Вероятно този проблем ще бъде обсъждан на диалозите в Организация на обединените нации. Турция не е покупател на Ф-35, а е сътрудник. Не е разумно едностранните начинания да бъдат оправдавани с Конгреса /на Съединени американски щати - б.а/ и да се споделя " няма какво повече да се направи ". Вместо това можем да намерим по-конструктивни формули. Знаем, че президентът Тръмп има воля за това ", уточни Калън.

Той добави, че предлагането на Турция е още годно. " Не е разумно цялата работа да се свежда до техническата страна. Явно е, че стоят политически и стопански ползи. Ние не сме се отказали от програмата Ф-35. Не е елементарно Турция да бъде изолирана от нея. Но е належащо да предприемем общи начинания за унищожаване на пречките ", съобщи Ибрахим Калън.

По думите му на съвещанието са били разисквани проблемите по отношение на ситуацията на изток от реката Ефрат, за Идлиб и съглашението със Съединени американски щати.

" Естествено е, че не бихме разрешили разтакаване, прахосване на вниманието или отклонение от задачата по този въпрос, сходно на това в Манбидж. Изхождайки от сведенията, които ни дават американците, ние не можем да потвърдим сигурно дали регионът е изцяло сигурен. Ние би трябвало да се уверим в това от личните си източници ", сподели представителят на турския президент. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР