Говорителят на турския президент Фахретин Алтун обяви вчера, че Турция

...
Говорителят на турския президент Фахретин Алтун обяви вчера, че Турция
Коментари Харесай

Анкара: Турция и Русия създават зона за сигурност

Говорителят на турския президент Фахретин Алтун разгласи през вчерашния ден, че Турция ще сътвори зона за сигурност в североизточна Сирия, откакто дружно с Русия дефинира дали кюрдските сили са се отдръпнали от зоната.
Той подсети в Twitter, че Турция и Русия са дали на кюрдските сили 150 часа да изоставен зоната в Сирия.
„ Времето изтича. Със взаимни патрули ще установим дали терористите в действителност са се отдръпнали. ”, написа Алтун.
По-рано съветският министър на защитата Сергей Шойгу съобщи, че изтеглянето на кюрдските сили от Северна Сирия е завършило, осведоми РИА Новости, представена от БГНЕС.
" Изтеглянето на въоръжени елементи от територията, където би трябвало да се образува коридорът за сигурност, завършва по-бързо от плануваното. ", сподели съветският министър на защитата Сергей Шойгу.
Оттеглянето на кюрдските сили стартира на 23 октомври и трябваше да завърши през днешния ден.
Съгласно съглашението, реализирано предходната седмица от президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, кюрдските въоръжени сили трябваше да се изтеглят дружно с оръжията си от североизточна Сирия в границите на 150 часа на 30 км. от границата с Турция.
Кюрдските сили се отдръпнаха от граничната зона, в която Турция на 9 октомври стартира атака против тях. Офанзивата беше прекъсната за няколко дни в сходство със съглашение, реализирано сред Анкара и Вашингтон.
В зоната са ситуирани членове на съветската военна полиция и сирийската гранична полиция, с цел да улеснят изтеглянето на кюрдите.
След приключването на съглашението сред Путин и Ердоган се планува взаимни турски и съветски патрули да бъдат ситуирани в зона на 10 км от турско-сирийската граница.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР