Говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи пред БТР, че са

...
Говорителят на ЦИК Александър Андреев съобщи пред БТР, че са
Коментари Харесай

Над 190 жалби и сигнали до ЦИК за изборни нарушения

Говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви пред БТР, че са задоволени четири претенции на основния прокурор от през днешния ден да бъдат снети имунитетите на претенденти за кметове и общински съветници.
" В едни от случаите става въпрос за предложение на имотна полза на гласоподаватели, нарушение на изборните права. В другия случай става дума за друго закононарушение, което няма нищо общо с изборния развой ". Андреев посочи, че това не визира правата на тези лица като претенденти и те не престават в предизборната конкуренция.
До момента няма фрапантни нарушавания на изборния развой.
Към 17.30 часа в ЦИК са постъпили към 190 тъжби и сигнали. Александър Андреев и изясни:
„ Една част от тях са свързани с организацията на изборния развой в секциите. Другата - с изборните права. Тук включваме непредоставени бюлетини на гласоподаватели или гласоподаватели, които са се оплакали от това, че не са включени в изборните описи. 48 са жалбите и сигналите, подадени по отношение на предизборна пропаганда. Основните сигнал не са от значително значение, тъй като се отнасят до изявления в обществените мрежи или за към този момент съществуващи билбордове и плакати, които са разлепени в границите на акцията. Има и открити нарушавания по отношение на публикуването на данни от социологически изследвания. Вече са 4 главните снабдители на медийни услуги, за които е открито нарушаване. Имаме 4 сигнала за пазаруване на гласове. Тези сигнали би трябвало да се насочват към Районните прокуратури и Районните ръководства на Министерство на вътрешните работи. Нито ЦИК, нито общинските изборни комисии имат подготвеност в тази връзка “.
Санкциите за издание в нарушавания на закона на данни от социологически изследвания са сред 2000 и 5000 лв., напомнят от ЦИК. Първите две открити нарушавания бяха за два уеб страницата на осведомителна организация и на информативен ежедневник.
" Има секции на разнообразни локална в страната, където на гласоподавателя не се дават всички бюлетини, а се чака той да каже за кои избори желае да гласоподава и му се дава единствено тази бюлетина, което е погрешно. СИК би трябвало да дават всички бюлетини, с които се гласоподава в съответната секция, а към този момент гласоподавателят е този, който може да каже, че не желае да гласоподава за избран тип избор и да не му бъде предоставена тази бюлетина - за този избор, за който той не желае да гласоподава ", разясни Андреев по-рано през днешния ден. Той съобщи, че ще бъде изпратено надлежно напътствие в тази тенденция на СИК:
" Изрично да бъде указано, защото на гласоподавателя би трябвало да му се даде опция да гласоподава с всичките бюлетини, а не да се чака той в началото да съобщи или не дали ще гласоподава с избрана бюлетина, единствено в случай че той към този момент възрази или каже, че не желае. Тогава не би трябвало да му се дава другата бюлетина ".
" Там, където е било належащо, са дадени съответни инструкции от страна на ОИК след нашите инструкции. Затова аз смятам, че за момента изборният ден протича обикновено. Няма нищо, което да може да опорочи за момента гласуването на гласоподавателите ".
Гласуването за кметове и общински съветници минава в 12 138 секции, в това число в преносими секции и тези в лечебни заведения и в затвори. " Всички секционни изборни комисии работят ", сподели за БНР представителят на ЦИК Таня Цанева.
Всички сигнали за нередности в изборния ден да бъдат отправяни към общинските изборни комисии, прикани Цанева:
" За да не се губи време за тяхното премахване, а не посредством ЦИК и ние да ги препращаме към съответната ОИК ".
Малките общини към този момент регистрират висока по отношение на предходните локални избори интензивност, регистрира Цанева.
По-рано през днешния ден представителят на ЦИК Александър Андреев посъветва гласоподавателите за по-внимателно прегъване на бюлетините, които на тези избори са направени от по-твърда хартия:
" Добре е да бъде прегъвана по самите сгъвки, с цел да не се отвори, защото при стартирането в кутията, изключително в случай че кутията не е запълнена може да се отвори и да се види гласуването на гласоподавателя ".
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР