Говорителят на правителството на Северна Македония Муамет Ходжа изрази надежда,

Говорителят на правителството на Северна Македония Муамет Ходжа изрази надежда, ...

Македония: Ще намерим решение за Гоце Делчев в името на добросъседството.Говорителят на правителството на Северна Македония Муамет Ходжа изрази надежда, че съвместната комисия с България ще намери решения, които ще бъдат в посока на доборосъседството и приятелството, предаде агенция МИА.

"Надяваме се, че комисията, формирана между двете правителства въз основа на Договора за добросъседство и приятелство, ще намери решение в посока на приятелството и добросъседството между нашите две държави", каза Ходжа в отговор на журналистически въпроси след редовната пресконференция в правителството.

Изявлението на Ходжа бе по повод вчерашното предупреждение на българския външен министър Екатерина Захариева, че България може да се оттегли от работата на съвместната комисия след спора за личността на Гоце Делчев.

Захариева остро разкритикува Северна Македония за това, че изопачава историята и възпитава децата във фалшив национализъм.

В понеделник се проведе заседание на съвместната междуправителствена комисия и подписването на протокол с постигнатото през последната година и половина от договора за добросъседство между България и Македония, а преди това имаше и заседание на историческата комисия със Северна Македония, на което не беше постигнато съгласие около личността на Гоце Делчев. Темата за съвместно честване 7 октомври отново бе повдигната на заседанието, като Захариева изрично подчерта, че България няма как да се съгласи за тази дата.

Пред bTV Захариева изтъкна, че Гоце Делчев много пъти е казвал и писал, че е българин. По нейни думи след 1944 година едно от най-големите предателства на БКП спрямо България е отказът македонците да бъдат признати за българи. Това става под натиска на Сталин и Тито. Точно тогава костите на Гоце Делчев са върнати в Македония и цялата теория за държавността на Македония се гради около Гоце Делчев, обясни министърът.

Захариева настоява да  се спазват условията и в македонските учебници да пише истината: "Ние не искаме да променяме историята на Македония, а просто да се каже истината. Не може да се пишат лъжи в учебниците." Според нея това изопачаване е антибългарска кампания, но ако македонците искат да бъдат в Европейския съюз, първо трябва да бъдат европейци. 

Източник: banker.bg