Говорителят на правителството на Северна Македония Муамет Ходжа изрази надежда,

...
Говорителят на правителството на Северна Македония Муамет Ходжа изрази надежда,
Коментари Харесай

Македония: Ще намерим решение за Гоце Делчев в името на добросъседството

Говорителят на държавното управление на Северна Македония Муамет Ходжа изрази вяра, че взаимната комисия с България ще откри решения, които ще бъдат в посока на доборосъседството и другарството, съобщи организация МИА.

"Надяваме се, че комисията, образувана сред двете държавни управления въз основа на Договора за добросъседство и другарство, ще откри решение в посока на другарството и добросъседството сред нашите две страни ", сподели Ходжа в отговор на журналистически въпроси след постоянната конференция в държавното управление.

Изявлението на Ходжа бе във връзка вчерашното предизвестие на българския външен министър Екатерина Захариева, че България може да се отдръпна от работата на взаимната комисия след разногласието за личността на Гоце Делчев.

Захариева остро разкритикува Северна Македония за това, че изопачава историята и възпитава децата във подправен шовинизъм.

В понеделник се организира съвещание на взаимната междуправителствена комисия и подписването на протокол с постигнатото през последната година и половина от контракта за добросъседство сред България и Македония, а преди този момент имаше и съвещание на историческата комисия със Северна Македония, на което не беше реализирано единодушие към личността на Гоце Делчев. Темата за взаимно честване 7 октомври още веднъж бе повдигната на съвещанието, като Захариева категорично акцентира, че България няма по какъв начин да се съгласи за тази дата.

Пред bTV Захариева посочи, че Гоце Делчев доста пъти е казвал и писал, че е българин. По нейни думи след 1944 година едно от най-големите изменничества на Българска комунистическа партия по отношение на България е отводът македонците да бъдат приети за българи. Това става под натиска на Сталин и Тито. Точно тогава костите на Гоце Делчев са върнати в Македония и цялата доктрина за държавността на Македония се гради към Гоце Делчев, изясни министърът.

Захариева упорства да се съблюдават изискванията и в македонските учебници да написа истината: "Ние не желаеме да променяме историята на Македония, а просто да се каже истината. Не може да се пишат неистини в учебниците. " Според нея това изкривяване е антибългарска акция, само че в случай че македонците желаят да бъдат в Европейския съюз, първо би трябвало да бъдат европейци.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР