Говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че Украйна е засилила

...
Говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че Украйна е засилила
Коментари Харесай

Пентагонът разказа за доставката на бойни самолети за Украйна

Говорителят на Пентагона Джон Кърби сподели, че Украйна е засилила военните си качества в небето с помощта на задграничните доставки на самолети. Той добави, че Съединени американски щати ще създадат всичко допустимо, с цел да удовлетворят военните претенции на Киев.

Самолети и муниции

„ Без да навлизаме в спецификата на това, което други страни съответно доставят, украинските (въоръжените сили) получиха спомагателни самолети и самолетни елементи, което им разреши да повдигнат повече самолети във въздуха “, сподели Кърби на брифинга.

В същото време той не сподели кои съответно страни са доставили самолети на Украйна, само че означи, че не става дума за Съединени американски щати.

„ Ние сигурно улеснихме доставката на спомагателни елементи, което оказа помощ във връзка с техните авиационни потребности. Но ние не изпратихме цели самолети “, сподели Кърби, обяснявайки, че Съединени американски щати не са доставили самолети на Киев, тъй като желаят да избегнат риска да станат страна във въоръжения спор в Украйна.

По думите на представителя на Пентагона, Украйна разполага с повече „ оперативни бойни самолети, в сравнение с преди две седмици “. Той добави още, че в тази ситуация става дума за самолети съветско произвеждане.

Освен това Кирби сподели, че Съединени американски щати не изключват Украйна да изиска спомагателни оръжия в бъдеще.

„ Разбира се, допустимо е украинците да се нуждаят от спомагателни артилерийски системи и артилерийски снаряди. Ще поддържаме контакти с тях по този въпрос и ще създадем всичко допустимо да удовлетворим техните претенции “, акцентира той.

Говорителят на Пентагона сподели, че американски гаубици ще бъдат доставени в Украйна в идващите дни.

„ Що се отнася до гаубиците, мисля, че доста скоро ще видите, че ще бъдат трансферирани. От през днешния ден нямам какво да кажа за доставката, само че мисля, че ще видите, че ще бъдат взети доста скоро, както и боеприпасите за тях... въпрос на няколко дни е и същото важи за боеприпасите “, сподели Кърби.

Според него „ в случай че в бъдеще има потребност от спомагателни снаряди за 155-мм гаубици, Съединени американски щати ще бъдат на напред във времето, като създадат всичко допустимо да ги доставят “.

Помощ в самолети

В навечерието Пентагонът заяви, че седем самолета с военна помощ за Украйна ще излетят от Съединените щати в близко бъдеще.

„ През идващите 24 часа чакаме повече от половин дузина, евентуално близо седем полета от Съединени американски щати до района “, сподели високопоставения чиновник на Пентагона, представен от РИА Новости.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки сподели, че четири самолета са били изпратени от Съединените щати през уикенда с военна помощ, като още единг дойде в понеделник.

На 13 април президентът на Съединени американски щати Джо Байдън уведоми украинския президент Владимир Зеленски, че Вашингтон дава на Украйна нов пакет от военна помощ от 800 милиона $, който ще включва артилерия, бронетранспортьори и хеликоптери.

Тогава Пентагонът изясни, че на украинските сили се предават 200 бронетранспортьора М113, 18 155-мм гаубици от диаметър НАТО и 40 000 снаряда за тях. В допълнение, пакетът за помощ от 800 милиона $ включваше 11 съветски или руски хеликоптера Ми-17, 300 скитащи боеприпаса Switchblade, 100 бронирани джипа, 500 ракети Javelin и „ хиляди “ други противотанкови системи.

" Не знам "

След като английският министър председател Борис Джонсън, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, дипломатът на Европейски Съюз Жозеп Борел, както и водачите на Естония, Латвия, Литва и Полша посетиха Украйна и се срещнаха със Зеленски, медиите чакат известие кое от високопоставените американски лица ще посетят Киев.

На 14 април, преди да се качи на президентския полет в Мериленд, Байдън обичайно приказва за малко пред кореспонденти. Той им сподели, че е подготвен да отиде в Украйна. Но предната вечер той сподели, че не знае дали ще посети Киев.

След събитието в Ню Хемпшир един от публицистите попита американския водач дали е склонен да лети за Киев.

Отговорът на Байдън беше: „ Не знам “.

По-късно той разясни, че „ към този момент съм бил в Украйна доста пъти, просто не съм бил там в последно време “.

Американският водач също по този начин повтори, че не има намерение да изпраща американски войски в Украйна. Това заяви в понеделник Джен Псаки.

„ Президентът и неговата администрация към момента нямат проекти да изпращат войски, с цел да водят война против Русия, той не има вяра, че това би било в полза на интернационалната сигурност или на американците “, сподели говорителката на Белия дом.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!!!

Редакцията на и ПогледТВ

осведоми, че провежда посредством Клубовете „ Приятели на “ по предварителна поръчка срещи-дискусии в съответните градове по настоящи вътрешнополитически и геополитически тематики с

доцент Валентин Вацев, Боян Чуков, проф. Нако Стефанов, проф. Людмил Георгиев и други наши създатели и с екипа на редакцията.

Заявки изпращайте на email:

Заявки с изключение на от самите клубове могат да постъпват и от обособени читатели на и фенове на ПогледТВ.

Колкото повече самостоятелни поръчки има от един град, толкоз вероятността срещата в съответния град да се състои по-рано е по-голяма.

От редакцията на и ПогледТВ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР